Furia apelor a ingrozit Romania. Posturile de televiziune prezinta imagini cutremuratoare din zonele sinistrate: Sute de case au fost luate de viitura, localitati intregi acoperite de apa, mii de persoane evacuate din calea torentilor. Presa trage si ea linie dupa o saptamana in care inundatiile din toata tara au tinut primele pagini.

Stirile ProTV titreaza: “Au lasat in urma tot ce aveau, prada apelor. Sunt 13.000 de sinistrati”. Peste 13.000 de romani sunt acum, oficial, fugari din calea puhoaielor, iar grijile lor le coplesesc pe ale noastre: aveau case, gospodarii pline, familii, si-ntr-o clipita le-au pierdut pe toate.

Antena 3 semnaleaza ca furia apelor va continua sa faca ravagii in tara noastra. Bilantul din urma ploilor torentiale este dramatic, zona Moldovei fiind cea mai afectata. Cel putin 22 de oameni au murit, 13.000 au fost evacuati, si nu mai putin de 4.500 de case au fost inundate.

In Iasi, Pascani, Neamt, Bacau sau Botosani, oamenii sunt in stare de alerta, pregatiti sa lase tot in urma si sa fuga din calea apelor.

Evenimentul Zilei scrie ca locuitorii unui cartier din Roman si ai mai multor comune din zona Tamaseni din judetul Neamt au fost evacuati dupa ce digul din care initial s-a rupt un baraj, a cedat pe o portiune de patru metri. Din cauza revarsarii raului Siret, localitatile afectate si partial evacuate din judetul Neamt sunt: Rotunda, Buruienesti, Gadinti, Ion Creanga, Recea, respectiv Schineni si Saucesti, in judetul Bacau.

La Nicolae Balcescu, se prognozeaza un nivel al Siretului de 740 centimetri, cu 1,9 metri peste cota de pericol, nivel care se va atinge maine dimineata.

  • Prognoza meteo “innorata”

"Imi pare rau ca nu pot sa va dau vestea ca inceteaza ploaia in Romania, in urmatoarele zile, singura speranta este ca nu mai vin cantitati uriase din Ucraina si Siretul ar putea sa scada", a spus Ion Sandu, directorul ANM, citat de Gandul.

Inca o saptamana de azi inainte va ploua in aproape toate zonele tarii si vor fi inundatii, mai ales acolo unde deja s-au mai produs, au mai declarat specialistii ANM. " Vizate sunt Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei si zona Carpatilor Orientali."

  • Iar problemele nu se opresc aici

O alta problema ar putea aparea la varsarea Siretului in Dunare. Acolo se formeaza efectul de remuu. "Este un lucru absolut normal, cand debitul raului mai mare intra pe debitul celui mai mic", a adaugat purtatorul de cuvant al Apelor Romane. Si pe Dunare debitele sunt in crestere, pe sectorul Braila-Galati.
Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

De asemenea, hidrologii avertizeaza ca nivelul Dunarii a atins cota de 687 de centimetri la Braila, cu 27 de centimetri peste cota de pericol, si continua sa creasca. [Cod rosu de inundatii pe Olt si Prut]

  • Tara e inundata, iar baba se piaptana

In plina avertizare de Cod Rosu de inundatii, la Vaslui s-a dispus consolidarea a doua diguri de pe raul Prut care sunt amenintate sa fie sparte de ape.

Presedintele PD-L al Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, declara pentru presa locala ca de-abia in toamna vor putea fi depuse noi proiecte de finantare prin Programul Operational Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova, scrie Curierul National. Unul dintre acestea, care va fi sustinut de Euroregiunea Prutul de Sus, vizeaza regularizarea raurilor Suceava si Siret. Din Euroregiunea Prutul de Sus fac parte judetele Suceava si Botosani din Romania, regiunile Cernauti si Ivano-Frankivsk din Ucraina, precum si Briceni, Ocnita, Edinet, Rascani, Glodeni, Balti, Falesti si Sangerei din Republica Moldova.

Citeste si:
Inundații în decembrie. Zeci de localități din țară au fost...
Inundații în decembrie. Zeci...

  • Furia Siretului

Siretul a rupt joi digul din Tamaseni, iar 400 de locuitori au fost evacuati. Autoritatile din Tamaseni, judetul Neamt au dat joi seara ordin de evacuare a locuintelor care pot fi inundate, dupa ce raul Siret a rupt digul din localitate, relateaza Realitatea. Tot el a inundat joi comuna bacauana Saucesti, 320 de case fiind afectate si 180 de persoane evacuate de autoritati.

Potrivit primarului localitatii, Costinel Stefanita Manea, au mai fost iunundate in afara gospodariilor mentionate mai multe drumuri. In timp ce locuitorii sunt evacuati, zeci de pompieri, jandarmi si militari lucreaza la consolidarea digului de pe malul Siretului, relateaza NewsIn.

Viitura formata in cursul noptii de miercuri spre joi pe raul Suceava a trecut de confluenta cu raul Siret si a ajuns la debite maxime in zona localitatii Pascani. Vineri dimineata, viitura de pe Siret va ajunge in dreptul localitatii Nicolae Balcescu.

Citeste si:
7.000 de pastile antivirale descoperite de polițiștii de frontieră...
Polițiștii de frontieră din...

Joi dimineata, maximul viituri de pe raul Siret a fost atins in dreptul localitatii Lespezi, unde s-a inregistrat o scadere de doi centimetri fata de maximul atins in aceasta dimineata, respectiv 659 de centimetri.

De asemenea, acesta a creat joi o bresa de circa 100 de metri in digul de la Mircesti, autoritatile iesene apeland la o detonare controlata pentru a proteja localitatile din aval.


Bilantul inundatiilor: 22 de morti si mii de persoane evacuate

Codul galben de ploi se mentine pana vineri dimineata

Dunarea atinge cote maxime


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.