Hidrologii au instituit o avertizare cod rosu de inundatii valabila de joi, ora 16.00, pana vineri, la ora 16.00, pe raurile Olt si Prut si au prelungit avertizarea cod rosu pe Siret.

Fenomenele vizate de avertizarea INHGA sunt cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de pericol, inundatie si atentie prin propagarea viiturilor formate anterior si posibile scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, cu efect de inundatii locale. Bazinele afectate de avertizarile date joi sunt Prut, Siret, Crasna, Mures, Olt si Prahova.

INHGA a instituit cod rosu pe raul Olt, pe sectorul Tomesti-Sancraieni (judetul Harghita), pe raul Prut pe sectorul Stanca Aval-amonte Ungheni (jud. Iasi si Botosani). In plus, meteorologii au decis sa mentina codul rosu de inundatii pe raul Siret, pe sectorul Lespezi-Dragesti (jud. Iasi, Neamt si Bacau) si pe sectorul Sandreni-Dunare (jud. Galati) si pe raul Prut pe sectoarele Oroftiana - Ac. Stanca Costesti (jud. Botosani) si Sivita-Dunare (jud. Galati).

In plus hidrologii au instituit cod portocaliu pe raurile din bazinul Sucevei, pe raul Prut pe sectorul Ungheni-Draceni (judetele Iasi si Vaslui), pe raul Siret pe sectoarele Zvoristea-Lespezi (jud. Botosani, Neamt si Iasi) si aval Dragesti-Sendreni (jud. Vrancea si Galati), pe Olt pe sectorul Sancraieni-Hoghiz (jud. Hargita, Covasna, Brasov) si pe Jijia pe sectorul Dorohoi-Dangeni (jud. Galati).

Pe raul Moldova, pe sectorul Fundu Moldovei-Gura Humorului (jud. Suceava) hidrologii au instituit cod galben, la fel ca si pe raurile Bistrita (jud. Suceava si Neamt), Crasna aval Domanesti (jud. Satu Mare), Mures superior, amonte Glodeni (jud. Harghita si Mures), Tarnava Mica, Tarnava Mare (jud. Harghita, Mures, Sibiu si Alba), Olt pe sectorul Hoghiz - Izbiceni (jud. Brasov, Sibiu, Valcea si Olt), Raul Negru (jud. Covasna), pe raurile din bazinul superior al Prahovei (jud.Prahova), Trotus (jud. Bacau), Barlad (jud. Vaslui si Iasi), Bahlui (jud. Iasi), pe afluentii Prutului inferior si pe Prut pe sectorul aval Dranceni - Oancea (jud. Vaslui si Galati).

Hidrologii mai spun ca izolat sunt posibile cresteri importante de debite si pe raurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.