Romania ramane descoperita in fata valului de gripa, cu Tamiflu suficient pentru mai putin de 5% din populatia tarii, iar vaccinul Antigrip, serul autohton impotriva gripei porcine inca departe de a fi lansat pe piata, desi Guvernul a decis aseara sa cumpere din strainatate 500.000 de doze de vaccin pentru imunizarea copiilor.
De ce nu e gata inca Antigrip?

Antigrip nu poate fi lansat pentru ca "este prea testat", potrivit lui Viorel Alexandrescu, directorul adjunct al Institutului Cantacuzino. "Daca ar fi fost posibil sa fie lansat fara procedura de testare, noi l-am fi terminat intr-o saptamana" a explicat Alexandrescu. Chiar si in conditiile in care vaccinul ar fi lansat pe 26 noiembrie, asa cum este preconizat, dozele nu vor fi suficiente in prima faza decat pentru 6,5% din romani, subliniaza Romania Libera in editia de miercuri.

In comparatie, Franta are in jur de doua vaccinuri pentru fiecare locuitor, iar Germania are vaccinuri pentru 60% din populatie. Tamiflu, medicamentul care poate stopa efectele incipiente ale virusului A/H1N1, nu se mai gaseste in farmaciile romanesti, fiind retras de la vanzare de fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac, pentru ca acest medicament sa fie pus la dispozitia Ministerului Sanatatii si inclus in rezerva nationala. [Bazac: Am dat dispozitie sa nu se mai vanda antivirale in farmacii]

Marti, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, specialist in boli infectioase, si-a inaintat demisia din functie, la scurt timp dupa ce a primit reprosuri de la Cotroceni ca raspandeste panica, insa cifrele ii dau dreptate specialistului. Demisia lui Cercel a fost respinsa, insa se mentine aceeasi stare de nesiguranta si indecizie pe care o resimtim de o vreme la toate nivelurile, intr-un moment in care avem nevoie de oameni capabili in stare sa ia hotarari ferme si eficiente.

In orice caz, seful statului se arata optimist in legatura gestionarea acestui aspect. [Basescu: Sistemul medical este pregatit sa trateze toate cazurile de gripa noua. Cu o conditie!]


Boc da trezirea la ceas de seara


Premierul a anuntat aseara, dupa sedinta de Guvern, ca vor fi cumparate din strainatate 500.000 de doze de vaccin care vor fi utilizate pentru imunizarea copiilor cu varste intre 6 luni si 15 ani. Boc a explicat ca este necesara achizitionarea din strainatate a vaccinurilor destinate copiilor pentru a putea incepe campania de vaccinare simultan cu cea a adultilor, adica la 26 noiembrie.

Primul-ministru a mai precizat ca 1,3 mil de doze de vaccin au fost deja produse si infiolate de Institutul Cantacuzino si ca se asteapta finalizarea testelor pe oameni, pentru a fi aprobat vaccinul si a fi disponibil la inceperea campaniei de vaccinare.

Tot ieri, Guvernul a decis cresterea numarului de doze de vaccin antigripal produse la Institutul Cantacuzino de la cinci la zece milioane, valoarea totala a acestora fiind de 42 de milioane de lei, hotararea fiind luata in baza deciziei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), care s-a reunit marti la Cotroceni pe tema epidemiei de gripa AH1N1.

Totodata, premierul in exercitiu a anuntat ca in Romania se inregistreaza in prezent 707 cazuri de gripa porcina, iar sub tratament sunt 209 persoane.


Ce fac altii in tot acest timp?


China anunta un medicament care vindeca gripa porcina in trei zile

Ucraina cere ajutor de urgenta vecinilor si aliatilor

SUA au inceput campania de vaccinare impotriva gripei H1N1

China a lansat programul de vaccinare impotriva gripei H1N1


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.