Social 4 Mai 2009 23:48
Romania are capacitatea, in prezent, de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale eficiente contra noii gripe (gripa porcina - n.r.), iar daca va fi nevoie, vom creste aceasta rezerva, a anuntat, duminica, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.
Ministrul a precizat ca, in tara noastra, nu exista, pana la aceasta ora, nicio suspiciune si niciun caz confirmat de infectare cu virusul noii gripe. "Nu s-a constatat nicio problema la persoanele intoarse zilele trecute din tarile afectate", a spus Bazac, potrivit NewsIn.

Potrivit lui Bazac, in ultima sedinta a Comitetului de coordonare si actiune al ministerului s-a dispus alocarea unui stoc de antivirale pentru 10.000 de persoane din categoriile cu grad ridicat de expunere, respectiv cadre medicale si personal diplomatic din zonele afectate. "Aceasta masura vine in completarea distributiei de medicatie specifica directionata spre noua spitale de boli infectioase din centrele universitare ale tarii, actiune incheiata ieri (sambata - n.r.) ".


Bazac: Am dat dispozitie sa nu se mai vanda antivirale in farmacii


Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, vineri seara, ca a dat dispozitie catre Agentia Nationala a Medicamentului ca antiviralele sa nu mai fie vandute in farmaciile cu circuit deschis, de acestea urmand sa se faca uz numai in spitale. "Medicamentele de acest fel, luate preventiv, nu au efect si, mai mult, cresc rezistenta virusului. Antiviralele se vor administra numai in spitale, unde exista stocuri suficiente pentru ca orice posibil caz sa fie tratat", a precizat Bazac, la Antena 3.

Potrivit ministrului Sanatatii, in Romania sunt disponibile, in prezent, 39.000 de cutii cu antivirale eficiente in caz de gripa.


Romania are capacitatea de a produce, lunar, sapte milioane de doze cu vaccin contra gripei porcine


Bazac a mai anuntat, duminica, faptul ca Romania are capacitatea de produce, lunar, sapte milioane de doze cu vaccin contra noii gripe (gripa porcina), primele fiole urmand sa fie disponibile in luna septembrie.

"Romania este una dintre cele opt tari europene care au capacitatea de a produce vaccin antigripal, celelalte fiind Franta, Marea Britanie, Olanda, Elvetia, Italia, Germania si Ungaria. Este un atu important al tarii noastre, care poate avea o contributie deloc neglijabila la reducerea raspandirii virusului in aceasta zona a Europei. Romania are capacitatea de a demara productia vaccinului in cel mult trei luni de la izolarea tulpinii. Izolarea se va face pana in jurul datei de 20 mai, la jumatatea lunii august va putea incepe fabricarea vaccinului, astfel incat acesta sa fie disponibil in septembrie", a explicat Bazac.

Potrivit ministrului Sanatatii, Institutul Cantacuzino poate produce peste doua milioane de doze de vaccin, iar capacitatea la nivel extins, national, este estimata la sapte milioane de fiole pe luna.

Ministrul Sanatatii a precizat ca Institutul Cantacuzino din Capitala va primi saptamana acesta din Anglia, reactivii necesari pentru a putea depista cazurile suspecte de infectarea cu virusul noii gripe, confirmarea acesteia fiind facuta, ulterior, de un laborator din Londra


OMS cere o monitorizare sporita a gripei la oameni si animale


Monitorizarea gripei trebuie sa fie sporita atat in cazul oamenilor, cat si al animalelor, dupa ce virusul H1N1 a contaminat porci in Canada, a declarat duminica un oficial de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, citat de Reuters.

Peter Ben Embarek, care se ocupa de siguranta alimentara in cadrul OMS, a subliniat ca nu a fost emisa nicio recomandare de eliminare a porcilor, nicaieri an lume, ca urmare a raspandirii virusului gripei porcine. El a repetat ca produsele pe baza de carne de porc si carnea de porc bine preparata raman sigure pentru consum.

"Nu este o boala care se raspandeste prin hrana", a declarat oficialul intr-o conferinta de presa. "Trebuie sa luam masuri pentru a evita o expunere care nu este necesara a oamenilor la animalele bolnave", a explicat oficialul, potrivit NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.