Presedintele Traian Basescu a declarat ca relatia sa cu presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, este una normala, mentionand insa ca el si omologul francez au unele abordari diferite, inclusiv pe tema Schengen.

Seful statului, care s-a intors recent dintr-o vizita in Statele Unite ale Americii, a vorbit in cadrul unei emisiuni televizate despre acordul pentru amplasarea scutului anti-racheta pe teritoriul Romaniei, eliminarea pentru SUA, criza economica mondiala si contractul cu Rosia Montana Gold Corporation. Achizitia de avioane F16 si relatia sa cu presedintele Frantei sunt alte subiecte despre care a mai vorbit seful statului.

  • Problema vizelor

Seful statului spune ca presedintele american Barack Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru Visa Waiver (Visa Waiver permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri si turistice, fara a solicita viza- n. red.). "Evaluarea presedintelui Obama este ca trebuie ridicat nivelul de respingere de la 3% la 10%, si sa intervina un alt element important, care ne-ar avantaja extraordinar de mult, gradul de intarziere, adica cei carora li se acorda viza, daca pleaca in timp din teritoriul Statelor Unite, sau nu. Aici Romania sta foarte bine, are cetateni corecti", a declarat presedintele Basescu, conform MEDIAFAX.

Intrebat daca nu se teme ca, odata ce romanii vor merge in SUA fara vize, am putea asista la imagini cu tabere de nomazi romi, de genul carora pe care le vedem in prezent in Franta, Spania si Italia, presedintele Basescu a spus ca este un risc pe care autoritatile romane trebuie sa si-l asume. El a adaugat ca "nu putem sacrifica 20 de milioane de romani pentru 500 de mii".

La intrebarea cum ar putea Guvernul roman sa rezolve aceste situatii, Basescu a spus ca fiecare stat este responsabil de mentinerea ordinii pe teritoriul sau si ca a cerut partenerilor europeni sa nu solicite Romaniei sa impuna restrictii de circulatie cetatenilor sai.

In plus, seful statului a spus ca daca autoritatile din alte tari sunt deranjate de cersit, pot face o lege care sa interzica aceasta activitate.

"Aici am spus intotdeauna si partenerilor nostri din UE: noi ne implicam atat cat putem. Un lucru nu putem face: Nu ne cereti sa impunem restrictii de circulatie cetatenilor nostri. Statul roman are obligatii si, asa cum am facut in Italia, am trimis politisti, in Franta am trimis politisti si un procuror trebuie sa plece. In Spania a fost aceeasi situatie. Sau am finantat dascali in Spania, Italia, am facut necesarele interventii sa li se puna biserici la dispozitie, poate si crestinarea ajuta, daca nu esti crestin cumva", a spus Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

  • Autoritatile romane nu pot sa isi asume integral responsabilitatea pentru ceea ce fac cetatenii romani pe teritoriul altor state

Seful statului sustine ca, pe de alta parte, autoritatile romane nu pot sa isi asume integral responsabilitatea pentru ceea ce fac cetatenii romani pe teritoriul altor state. "Pana la urma fiecare stat este responsabil sa tina ordine la el acasa. Noi ne implicam si ajutam cu tot ce putem, dar daca suntem deranjati de cersit, scoatem lege si interzicem cersitul. Daca minorii sunt considerati in pericol pentru ca sunt trimisi la cersit, scoatem lege si spunem ca, atunci cand un minor este prins la cersit, este luat si internat intr-o institutie a statului. Roman, francez, italian", a mai aratat seful statului.

Traian Basescu sustine ca autoritatile romane au obligatia sa ajute alte autoritati din statele unde exista minoritati romane, asa cum si Romania cere ajutor din partea altor tari daca are probemele cu minoritatea lor.

Citeste si:
Traian Băsescu eliberează vila de protocol: ”Nu stau la mila...
Traian Băsescu eliberează...

"Sa ne tot suparam pe Guvernul Romaniei, indiferent din ce capitala europeana suntem, nu este cel mai corect lucru. Nu Guvernul Romaniei face ordine intr-un alt stat al Uniunii Europene. Guvernul Romaniei are obligatia sa contribuie, sa ajute. La fel cum si noi cerem altora sa ne ajute daca avem probleme cu minoritatea lor", este de parere Traian Basescu.

Intrebat daca acestea sunt argumentele pe care i le-a prezentat si presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, Basescu a raspuns: "Oricui".

  • Cat despre relatia sa cu presedintele Frantei, Traian Basescu spune, zambind, ca este una normala, dar exista abordari diferite.

"Este normala, numai ca avem abordari diferite, in unele probleme, inclusiv in problema Schengen", a spus Basescu.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.