Ministrul bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, a declarat ca opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este motivata de probleme interne.

"Olanda are o problema de politica interna" legata de relatiile in interiorul coalitiei guvernamentale, a afirmat el.

"Nu putem sa influentam deciziile politice sau nu putem sa le influentam decat pana la un anumit nivel", a adaugat ministrul, conform MEDIAFAX.

"Bulgaria si Romania au indeplinit toate criteriile tehnice de aderare, ceea ce a fost confirmat de toate misiunile expertilor" si a fost recunoscut la ultimul Consiliu al ministrilor Afacerilor Interne si Justitiei din UE, a amintit ministrul bulgar.

Bulgaria spera sa poata adera anul acesta la spatiul Schengen, chiar daca ar fi vorba despre o aderare in etape, asa cum au propus Germania si Franta.


Sofia astepta o decizie a ministrilor Afacerilor Interne si Justitiei din UE, in cadrul unei reuniuni de saptamana viitoare la Bruxelles, de deschidere a frontierelor aeriene si maritime ale spatiului Schengen pentru Bulgaria si Romania.

  • Olanda: "Nu vom aproba nici macar intrarea partiala"

"S-a decis in Guvern ca vom continua sa ne opunem intrarii Romaniei si Bulgariei", a declarat pentru AFP Elaine de Boer, purtatoarea de cuvant a ministrului olandez al Imigratiei, Gerd Leers. "Nu vom aproba nici macar intrarea partiala", a adaugat purtatoarea de cuvant.

"Guvernul a spus ca nu vrea in nici o maniera ca (spatiul Schengen-n.r.) sa fie deschis si, prin urmare, nu vom aproba nici macar intrarea partiala" a Romaniei si Bulgariei, a subliniat ea.

"In numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevazuta saptamana viitoare la Bruxelles", a adaugat purtatoarea de cuvant.

  • Care este reactia autoritatilor romane?

"Romania si Bulgaria au indeplinit toate cerintele acquis-ului Schengen si au trecut cu succes etapele procesului de evaluare, fapt recunoscut de toate statele membre, inclusiv de Olanda, prin adoptarea Concluziilor Consiliului JAI din data de 9 iunie 2011", precizeaza Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) intr-un comunicat de presa.
Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

"Pozitia exprimata de Guvernul olandez, chiar daca este o continuare a atitudinii critice exprimate in ultima perioada de oficialii acestei tari, ne dezamageste, tocmai prin faptul ca ignora elementele esentiale care tin de aderarea unui stat candidat la spatiul Schengen", a precizat sursa citata.

Citeste si: Bulgaria si Romania, ostatice ale disputelor din state UE


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.