Uniunea Europeana va propune vineri un mecanism de suspendare din spatiul Schengen a tarilor cu probleme, o miscare diplomatica menita partial sa puna presiune asupra Greciei, pentru ca aceasta sa mentina imigrantii in afara zonei de libera circulatie, relateaza Financial Times, in editia online.

Propunerea, denumita neoficial "clauza Grecia", urmeaza sa fie anuntata odata cu noile masuri propuse de Comisia Europeana pentru inasprirea normelor ce guverneaza zona de libera circulatie. Aceasta va permite ca o tara sa fie suspendata temporar din Schengen, caz in care vor fi reintroduse controalele la frontiera intre tara respectiva si restul UE.

  • Grecia, principala vizata cu excluderea

"Orice miscare de a exclude tari (din spatiul Schengen) va fi clar indreptata catre Grecia, intre altele, care a fost o problema pentru Schengen inca de la aderarea sa in 2000", a declarat Hugo Brady, de la Centrul European de Reforma din Bruxelles.

Din numarul estimat de 104.000 de imigranti care au intrat ilegal in UE in 2010, aproximativ 88.000 au ajuns trecand frontierele grecesti. Chiar si cu o crestere a numarului de imigranti ajunsi in Malta si Italia din Libia si Tunisia in ultimele luni, Grecia va ramane probabil principala poarta de intrare in Europa a imigrantilor ilegali si in 2011, scrie MEDIAFAX.

Propunerea Comisiei, consultata de Financial Times, sustine ca perspectiva suspendarii din Schengen are un scop mai mult de descurajare, ea urmand sa fie folosita doar in ultima instanta, in cazul in care tara nu reuseste sa raspunda asistentei UE.

  • Merkel sare in apararea Greciei

Unii oficiali cred ca Grecia a atins deja acest punct. Peste 26.000 de imigranti au trecut granita dintre Grecia si Turcia de la inceputul anului, potrivit agentiei europene Frontex. Acest lucru s-a intamplat in pofida numeroaselor misiuni ale Frontex destinate consolidarii granitei si a faptului ca Grecia a primit circa 350 de milioane de euro din bugetul european pe sapte ani pentru a-si securiza granitele si a gestiona problema refugiatilor.

Europa face tot posibilul pentru a ajuta statul elen sa evite intrarea in incetare de plati, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizand ca iesirea Greciei din zona euro ar cauza un "efect de domino" si trebuie evitata cu orice pret, transmite Reuters.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

"Folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a preveni asa ceva. Trebuie sa evitam orice proces turbulent in privinta euro", a afirmat Merkel la postul de radio RBB, intrebata daca intrarea Greciei in incetare de plati ar condamna euro.

Merkel a numit "istorica" provocarea pe care o are de depasit Europa si a adaugat ca trebuie facut totul pentru a mentine zona euro intacta "deoarece s-ar inregistra efecte de domino foarte rapid".

"Intr-o uniune monetara cu 17 membri, putem avea un euro stabil doar daca prevenim procesele turbulente. Astfel, principala noastra prioritate este sa evitam o intrare dezordonata in incetare de plati, deoarece nu ar afecta numai Grecia. Ar exista un pericol foarte mare sa fie afectate multe alte tari", a spus Merkel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.