Bulgaria si Romania nu ar trebui sa devina ostatice ale disputelor politice din state membre UE, declara presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul bulgar, Monika Panaiotova, citata de site-ul agentiei Focus.

"Exista riscul ca Olanda sa blocheze aderarea Bulgariei la Schengen, dar sper ca pe 22 - 23 septembrie se va ajunge la un acord pentru intrarea in Schengen. Este important sa fie transmis un semnal puternic, cu ocazia Consiliului UE al ministrilor de Interne, ca regulile sunt egale pentru toti", a subliniat Panaiotova, relateaza MEDIAFAX.

Intrebata de ce Olanda este tara care se pronunta de obicei impotriva aderarii Bulgariei la Schengen si limiteaza posibilitatile muncitorilor bulgari, Panaiotova a precizat: "In incercarea de a ajunge la stabilitate politica interna, unele state folosesc argumente care tin de politica externa sau cea europeana, lucru care nu este in interesul Uniunii Europene".

Guvernul olandez se pronunta, vineri, asupra admiterii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, fiind posibila o decizie negativa, determinata de fragilitatea coalitiei de guvernare de la Haga, sustinuta de formatiuni cu orientare populista si anti-imigrationista. Votul are loc in perspectiva intrunirii Consiliului JAI din 22 septembrie, unde ar urma sa fie luata o decizie privind eventuala aderare a celor doua tari.

Votul negativ a fost anticipat prin discursul sustinut, joi, in Parlamentul de la Haga, de catre Gerd Leers, ministrul Imigratiei si al Azilului, care i-a asigurat pe deputatii olandezi ca cele doua tari nu vor adera acum la spatiul Schengen, potrivit RFI.

Conform celor afirmate in plenul Parlamentului olandez, tara ar putea merge pana la a-si utiliza dreptul de veto pentru ca o decizie sa nu poata fi luata acum. Coalitia de guvernare de la Haga este una fragila, fiind sustinuta la o diferenta de un vot in Parlament, ceea ce poate face ca Guvernul sa se prabuseasca in orice moment. Ea este sprijinita de Partidul pentru Libertate/PVV, de orientare populista si anti-imigrationista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.