Romanii nu pot realiza un film prost deoarece acest lucru nu exista in ADN-ul lor, scriu jurnalistii americani de la cotidianul LA Times, joi, intr-o cronica facuta peliculei "Marti, dupa Craciun" a regizorului Radu Muntean, dupa vizionarea pentru presa de la Cannes.

A doua zi a Festivalului de Film de la Cannes il aduce pe covorul rosu pe regizorul roman Radu Muntean, cu filmul "Marti, dupa Craciun''. Pelicula va avea doua proiectii in cadrul sectiunii Un Certain Regard, relateaza NewsIn.

"Romanii nu pot face un film prost. Parca ar fi ilegal in tara lor. Sau, cel putin, in ADN-ul lor" - astfel incepe articolul publicat de LA Times in cea de-a doua zi a Festivalului de Film de la Cannes.

In ultimii ani, realizatorii de film din Europa de est au ajuns in sudul Frantei in fiecare mai si au facut de rusine pelicule din tari cu o cultura cinematografica mai mare, scriu jurnalistii americani. Totul a inceput cu favoritul criticilor, "Moartea domnului Lazarescu" in 2006, a continuat anul urmator cu drama "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", care a castigat Palme d'Or-ul, si nu s-a abatut de atunci, continuand in 2009 cu "Politist, adjectiv" si "Amintiri din Epoca de Aur", vrednice de a face parte din fenomenul numit noul val cinematografic romanesc.

"Anul acesta tendinta continua si este chiar mai puternica, cu "Marti, dupa Craciun", o drama despre infidelitate realizata de regizorul Radu Muntean, care a mai ajuns la Cannes de cateva ori", mai scrie LA Times.

Jurnalistii americani au vizionat pelicula, inclusa in sectiunea Un Certain Regard a festivalului, joi, la proiectia pentru presa.
"Filmul lui Muntean este remarcabil, o portretizare convingatoare si emotionanta a subtilitatilor vietii moderne si a casatoriilor", scrie LA Times.

Pelicula este "populata" de un barbat casatorit, in varsta de 40 de ani, sotia acestuia, serioasa dar intelegatoare, fiica lor aflata la varsta adolescentei si medicul stomatolog al acesteia, femeia cu care sotul are o aventura.

Desi totul pare comun, spun jurnalistii americani, geniul cinematografic aduce o poveste pe care cu totii credem ca o cunoastem deja si o pune intr-o noua lumina. "Este pur si simplu captivant, o poveste autentica, filmata stilizat intr-un mod distinct, dar care nu atrage atentia. Iar interpretarea actorilor este dementiala", scriu jurnalistii de la LA Times.

Citeste si:
8 pelicule care s-au filmat in alte locuri decat cele mentionate in...
8 pelicule care s-au filmat...

Niciun distribuitor american nu a cumparat inca pelicula. [Pelicule romanesti, elogiate la Cannes!]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.