Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a intalnit vineri cu presedintele Traian Basescu, iar astazi a vorbit cu premierul Victor Ponta.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta, ca pentru atingerea de catre Romania a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general si a sefului DNA sa fie derulata "corect si transparent", scrie MEDIAFAX.

"Presedintele Barroso a subliniat importanta continuarii eforturilor pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Va fi deosebit de important ca nominalizarile cheie pentru functiile de procuror general si procuror-sef al DNA sa fie derulate intr-un mod corect si transparent", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Presedintele Comisiei Europene a aratat ca "toate fortele politice din Romania, atat de la guvernare, cat si din opozitie, trebuie sa actioneze cu responsabilitate si rezerva si sa se concentreze foarte ferm asupra necesitatii urgente de a reface stabilitatea politica si institutionala".

"Aceasta va fi importanta in special in privinta campaniei pentru alegerile parlamentare din aceasta toamna", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Prioritatile bugetului

Guvernul Romaniei trebuie sa faca progrese in reformele structurale, restructurarea companiilor de stat si reforma din sanatate fiind cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a bugetului tarii.

Presedintele Barroso i-a prezentat premierului Ponta un rezumat al ultimelor evolutii economice din UE si "a facut apel la Guvernul Romaniei sa mentina eforturile pentru pastrarea in calendar a celor doua programe de ajustare economica", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Comisia Europeana, dupa intrevederea celor doi oficiali.

De asemenea, Barroso i-a cerut premierului Victor Ponta sa ia masuri imediate pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene, care ramane inca extrem de scazuta.

"In timp ce eforturi mari au fost facute in ultimul an, capacitatea de absorbtie ramane extrem de scazuta, iar Romania risca sa piarda sume insemnate de bani care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetatenii si afacerile din Romania. Presedintele Barroso a facut apel la Guvern sa ia masurile imediate necesare pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice", se arata in comunicatul de presa transmis de Comisia Europeana, dupa intalnirea celor doi oficiali de la Bruxelles.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Declaratiile lui Ponta

Intrebat de jurnalisti daca i-a reprosat ceva presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, referitor la "comportamentul" comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, premierul a raspuns ca nu a discutat cu oficialul CE despre comisarul european, ci despre faptul ca vointa exprimata de catre romanii care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorata.

Intrebat de asemenea daca presedintele Comisiei Europene i-a reprosat ceva anume in discutia avuta luni la Bruxelles, premierul a raspuns negativ, adaugand ca acesta a apreciat faptul ca "faimoasele" 11 puncte asumate spre indeplinire in vara acestui an au fost tratate de Guvern la modul cel mai serios si indeplinite.

"Evident ca in continuare ceea ce trebuie sa aratam este ca putem sa ne gandim la proiecte nationale comune si ca putem sa ducem batalia politica interna in asa fel incat sa nu fie afectate interesele noastre ca tara in Uniunea Europeana", a spus Ponta.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.