Fostul pastor originar din RDG Joachim Gauck a fost ales, duminica, din primul tur de scrutin, presedinte al Germaniei.

Gauck a castigat in fata singurei sale rivale, Beate Klarsfeld, a anuntat presedintele Bundestagului, Norbert Lammert, relateaza MEDIAFAX.

Candidatul in varsta de 72 de ani, independent politic, a obtinut 991 de voturi din cele 1.232 exprimate in cadrul Adunarii Federale desemnate sa aleaga presedintele, o functie mai mult onorifica. Duminica dimineata, expertii estimau ca ar putea sa castige cu 90% din voturi.

"Accept acest vot", a declarat solemn Gauck in fata Adunarii Federale, la cateva minute dupa anuntarea rezultatelor.

"Ce duminica frumoasa!", a exclamat el, amintind ca in urma cu 22 de ani au avut loc primele si ultimele alegeri libere in RDG, cu cateva luni inainte de reunificarea germana din 3 octombrie 1990.

Alegerea unui nou presedinte in Germania a fost necesara ca urmare a faptului ca ultimul presedinte, Christian Wulff, a demisionat in urma cu o luna, din cauza unui scandal de coruptie. Cu toate acestea, este vorba de o functie onorifica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.