Un fost pastor din RDG, Joachim Gauck, in varsta de 72 de ani, urmeaza sa fie ales cu o majoritate confortabila, duminica, la presedintia Germaniei.

Contracandidata sa este Beate Klarsfeld, dar sansele ei sunt considerate nule. Gauck, care a militant in favoarea libertatilor la sfarsitul dictaturii comuniste est-germane, urmeaza sa fie ales din primul tur de scrutin in aceasta functie in principal onorifica, relateaza MEDIAFAX.

El va fi desemnat de un corp electoral de 1.240 de persoane, format din 620 de deputati si un numar identic de reprezentanti ai landurilor, reuniti in Adunarea Federala.

Alegerea lui Joachim Gauck nu lasa loc de indoiala in masura in care toate partidele reprezentate in Bundestag, cu exceptia stangii radicale Die Linke, au convenit asupra numelui lui Gauck. El ar putea obtine 90% din voturi, potrivit estimarilor.

Adunarea federala isi va incepe lucrarile la ora 12.00 (13.00 ora Romaniei) si va incheia in cursul dupa-amiezii. Alegerea unui nou presedinte se tine ca urmare a faptului ca ultimul presedinte, Christian Wulff, a demisionat in urma cu o luna, din cauza unui scandal de coruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.