Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de constatarile din scrisoarea transmisa de catre Ministerul Afacerilor Externe olandez catre Camera Reprezentantilor a Parlamentului olandez.

MAE isi exprima dezacordul fata de mentinerea abordarii strict politice a Olandei in ceea ce priveste interpretarea progreselor Romaniei in cadrul MCV, respectiv privind conectarea artificiala a aderarii la spatiul Schengen de raportul MCV din vara 2012.

Faptul ca Romania a inregistrat progrese este recunoscut si de autoritatile olandeze in scrisoarea transmisa la 14 februarie catre Parlamentul national, precum si in luarile de pozitie ale oficialilor olandezi in contextul publicarii raportului.

Comisia a constatat, rezultatele pozitive inregistrate cu privire la:

- intrarea in vigoare a noului cod civil si avansarea pregatirilor pentru implementarea celorlalte trei noi coduri;
- accelerarea judecarii proceselor de coruptie la nivel inalt si cresterea semnificativa a numarului de verdicte;
- reiterarea activitatii constant pozitive - track record - a tuturor institutiilor cu responsabilitati in combaterea coruptiei – DNA, ANI, Directia Generala Anticoruptie din cadrul MAI;
- finalizarea unei noi Strategii Nationale Anticoruptie;
- adoptarea legislatiei privind responsabilitatea magistratilor si privind promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In acest sens, MAE isi exprima increderea ca partea olandeza va fi in masura sa isi defineasca, in baza acestor constatari, o pozitie obiectiva, echilibrata si deschisa, de recunoastere clara a progreselor reale, durabile si ireversibile pe care Romania le-a realizat in domeniile reformei justitiei si combaterii coruptiei, considerand ca, in acest moment, nu exista nici un argument real, obiectiv, pentru amanarea unei decizii la nivel european cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.