Guvernul italian ar putea decreta stare de urgenta in zona afectata de naufragiul navei de croaziera.

Decizia oficiala va fi anuntata in cadrul urmatorului consiliul de ministri prevazut pentru joi sau chiar mai devreme daca este posibil, a precizat ministrul in cadrul unei intalniri cu autoritatile locale la prefectura din Livorno.

Aceasta masura "implica faptul ca toate operatiunile legate de acest accident sunt de interes national si necesita participarea institutiilor nationale, a guvernului si a regiunii", a explicat el.

"Nivelul de reusrse necesare va fi definit pornind de la planul pe care trebuie sa-l adoptam", a declarat Clini.

Bilantul victimelor a crescut la sapte morti

Societatea olandeza Smit Salvage a fost aleasa de proprietarul pachebotului Costa Concordia sa pompeze carburantul navei, a declarat luni Boskalis, compania-mama. "Proprietarul navei ne-a cerut sa ne asiguram ca combustibilul va fi scos de pe nava in siguranta", a declarat Martijn Schuttevaer, purtatorul de cuvant al Boskalis, potrivit MEDIAFAX.

"Prioritatea in acest stadiu este cautarea celor care sunt dati disparuti"

Societatea Smit Salvage, cu sediul la Rotterdam, este o filiala de prestari servicii maritime a companiei olandeze Boskalis specializata in preluarea epavelor si gestionarea situatilor de urgenta maritima.

Capitanul navei ar fi vinovat

Procurorii italieni sustin varianta conform careia capitanul Francesco Schettio s-ar fi apropiat prea mult de coasta insulei, intr-o „maniera neatenta si stangace” cu cateva momente inainte ca vasul sa se loveasca violent de formatiunea stancoasa subacvatica. Proprietarii navei sunt de parere ca accidentul reprezinta o „semnificativa eroare umana”, acuzandu-l pe capitan de cele intamplate, scrie Telegraph.

Exista o traditie conform careia navele obisnuiesc sa se aporpie foarte mult de mal pentru a-i saluta pe locuitorii insulei, iar Costa Concordia avea si ea acest obicei. Traditia a inceput in trecut, cand un fost ofiter superior de nava, a carui sotie locuia pe insula Giglio, a inceput sa navigheze foarte aproape de mal pentru a o intampina pe aceasta.

Citeste si:
VIDEO Război în Ucraina. Forțele lui Zelenski au avariat o navă de...
VIDEO Război în Ucraina....

Potrivit unor rapoarte, ofiterul ar fi avut un prieten acolo si s-a apropiat mai mult decat era necesar de mal pentru a-l saluta. Se pare insa ca acest lucru a dus la un un adevarat dezastru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.