Rusia a avertizat joi ca poate inceta cooperarea cu Statele Unite ale Americii privind scutul antiracheta din Europa.

Intr-un comunicat, Ministerul de Externe de la Moscova "a condamnat Washington-ul pentru efectuarea acestei ambitioase decizii", fara discutii colective" si ignorand opiniile tuturor partilor interesate”, relateaza RIA Novosti.

"Daca aceasta situatie continua, atunci sansa creata la summitul NATO-Rusia de la Lisabona, ca scutul antiracheta sa iasa din zona de conflict pentru a intra intr-o zona de cooperare se va pierde", a spus ministerul.

  • Care este motivul declaratiei?

Rusia a emis acest comunicat dupa ce Statele Unite si Spania au anuntat ca au semnat un acord, miercuri, pentru a implementa o serie de crucisatoare ale Marinei Americane in Spania, ca parte a sistemului de aparare anti-racheta.

Ministerul rus de Externe si-a exprimat pe aceasta cale preocuparea fata de intelegerea dintre cele doua tari.


Rusia este alarmata de acest acord si de comportamentul SUA si sustine ca nimic nu-i poate garanta ca viitorul sistem antiracheta nu este indreptat impotriva ei. Acest nou pas este o dovada ca SUA va mai efectua astfel de actiuni si acorduri, mai arata comunicatul.

Chiar si seful NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ca noul sistem este de asteptat sa devina pe deplin operational in 2018. De aceea, acesta a adaugat ca "nu ar fi surprinsi", in cazul in care vor fi adaugate in continuare elemente la sistemul antiracheta in lunile urmatoare.

Spania a fost de acord sa participe la scutul antiracheta al NATO acceptand sa primeasca o nava militara americana echipata cu interceptori, au anuntat miercuri oficiali din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Nava, echipata cu sistem de lupta Aegis, va fi mobilizata la baza navala americana de la Rota (sudul Spaniei), potrivit unui oficial american de rang inalt, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.