Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a spus clar omologului sau roman, Teodor Baconschi, la intalnirea de la New York, ca pozitia Rusiei in privinta scutului antiracheta ramane neschimbata, a declarat luni o sursa din cadrul delegatiei ruse la Adunarea Generala a ONU, citata de RIA Novosti.

"Pozitia Rusiei in privinta apararii antiracheta in general si a amplasarii unor elemente ale scutului antiracheta american in Romania, in special, ramane neschimbata. Serghei Lavrov i-a spus clar acest lucru omologului sau roman in cadrul intalnirii de la New York cu ocazia celei de-a 66-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU", a declarat sursa citata pentru pagina electronica a agentiei ruse.

Presa rusa anuntase anterior ca in cadrul intalnirii lor, cei doi ministri nu au discutat decat despre cooperarea economica, culturala si comerciala dintre tarile lor, fara sa abordeze problema scutului antiracheta din Europa, relateaza MEDIAFAX.

Presa a subliniat, de asemenea, citandu-l pe Baconschi, ca seful diplomatiei ruse nu a formulat nicio remarca privind acordul semnat la 13 septembrie intre Bucuresti si Washington privind amplasarea unui scut american antiracheta in Romania.


"(Serghei Lavrov, n.red.) s-a referit la faptul ca Romania a semnat acest acord si i-am dat la randul meu asigurari ca este vorba despre un sistem defensiv, care nu are cum sa modifice echilibrul strategic in regiune. In acelasi timp, domnul Lavrov, ca si mine, stim foarte bine ca NATO si SUA, in discutiile directe cu oficialitatile ruse, au manifestat o totala deschidere pentru a transmite la Moscova orice informatie menita sa calmeze jocuri si sa dea o noua substanta si dialogului strategic dintre lumea euroatlantica si Federatia Rusa", a declarat Baconschi dupa intalnire.

Ministrul roman a spus ca Serghei Lavrov nu a facut nicio referire la garantii juridice sau "la alte teme conexe" si ca nici nu a ridicat obiectii legate de scut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.