Comisia pentru Afaceri Juridice a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cere autoritatilor juridice romane sa intieze o ancheta serioasa privind centrele de detentie secrete ale CIA, potrivit unui proiect de rezolutie adoptat miercuri la Paris, se arata intr-un comunicat al CoE.

Intr-un proiect de rezolutie adoptat miercuri la Paris, pe baza unui raport al parlamentarului elvetian Dick Marty, Comisia pentru Afaceri Juridice a APCE s-a pronuntat si in privinta anchetelor judiciare sau parlamentare lansate dupa doua rapoarte importante ale lui Marty, in urma cu cinci ani, care au nominalizat guvernele europene ce au gazduit inchisori secrete ale CIA sau au colaborat in vederea unor extradari extraordinare sau tortura, informeaza MEDIAFAX.

Comisia deplange ca parlamentele din Polonia si Romania s-au limitat la anchete "al caror principal scop pare sa fi fost apararea pozitiei oficiale a autoritatilor nationale" si cere autoritatilor juridice romane sa initieze o investigatie serioasa, urmarind acuzatiile detaliate de rapiri si detentii secrete.


Totodata, comisia saluta ancheta parlamentara din Lituania care stabileste existenta a doua centre de detentie ale CIA in tara, constatand insa ca ancheta nu a permis sa se stabileasca daca persoanele au fost efectiv detinute si maltrate in aceste locuri, sau daca oficialii lituanieni de rang inalt au fost informati.

Comisia apreciaza anchetele desfasurate in mod profesionist in Germania si Italia, care au "facut lumina" in rapirea lui Khaled El-Masri si a lui Abu Omar, dar regreta ca guvernul a ascuns informatii de o comisie parlamentara hotarata in Germania, care nu si-a putut incheia activitatea.

Comisia saluta acordurile amiabile incheiate in Marea Britanie cu reclamantii, victime ale abuzurilor, si isi exprima mirarea ca Macedonia nu a considerat necesar sa deschida o ancheta in cazul El-Masri, avand in vedere rezultatele clare ale altor achete.

Comisia incurajeaza parchetele lituanian, polonez, portughez si spaniol sa "continue cautarea adevarului" si invita autoritatile americane sa coopereze cu acestea.

Serviciile secrete si agentiile de informatii trebuie sa dea socoteala pentru incalcarea drepturilor omului, cum ar fi tortura, rapirile sau extradarile si nu ar trebui sa fie scutite de anchete prin invocarea nejustificata a "scretului de stat", potrivit raportului comisiei.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la al patrulea Summit al Consiliului Europei,...
Klaus Iohannis, la al...

Raportul urmeaza sa fie dezbatut de APCE - care reuneste 318 parlamentari din 47 de tari ale Consiliului Europei - in sesiunea de toamna de la Strasbourg (3-7 octombrie).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.