Urmatoarea audiere in cazul lui Dominique Strauss-Kahn la tribunalul din New York a fost din nou amanata, pentru 23 august.

Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat conditionat la ultima sa audiere, la 1 iulie. In acea zi, procurorii au apreciat ca femeia a oferit Marelui juriu si procurorilor o marturie partial eronata, justificand astfel sfarsitul consemnarii la domiciliu a lui Strauss-Kahn, informeaza MEDIAFAX.

Fostul director al FMI este de atunci liber, dar nu are dreptul de a parasi Statele Unite. El asteapta la New York sa compara in cadrul unei noi audieri. Initial fixata pentru 18 iulie, apoi la 1 august, aceasta a fost din nou amanata, pentru 23 august.

"Ne-am dat acordul pentru a amana audierea in fata judecatorului (Michael) Obus de la 1 august pana pe 23 august", au scris marti avocatii lui Strauss-Kahn, William Taylor si Benjamin Brafman, intr-un comunicat.

"Credem ca procurorul continua sa ancheteze. Noi speram ca, pana la 23 august, va lua decizia de a abandona" acuzatiile, adauga ei.


Biroul procurorului din Manhattan a confirmat imediat aceasta informatie, precizand intr-un comunicat ca "ancheta in cadrul acestui caz penal in curs continua".

Audierea care a fost amanata viza probleme importante, in special sa permita fixarea unei date pentru inceputul procesului, in cazul in care nu se anunta abandonarea celor sapte capete de acuzare formulate impotriva lui Strauss-Kahn, asa cum spera avocatii francezului.

Aceste amanari repetate intretin misterul asupra viitorului acestei proceduri penale, in conditiile in care majoritatea expertilor apreciaza ca indoielile emise de Parchet asupra credibilitatii lui Nafissatou Diallo fac dificila organizarea unui proces.
Aceasta noua amanare intervine la cateva ore dupa interviurile acordate duminica si luni de camerista saptamanalului Newsweek si postului de televiziune american ABC, dupa zece saptamani de tacere totala.

"Vreau sa se faca dreptate, vreau ca el sa mearga la inchisoare. Vreau sa stie ca exista locuri in care nu-si poate folosi puterea, unde nu-si poate folosi banii", a declarat Nafissatou Diallo.

Citeste si:
Lucian Bode a cerut amânarea moțiunii simple care îl vizează, cu...
Lucian Bode a cerut amânarea...

Consecintele acestor aparitii publice asupra procedurii sunt greu de estimat, acestea fiind neobisnuite intr-un caz aflat in asteptarea procesului. "Interviurile acuzatoarei lui Strauss-Kahn accentueaza indoielile asupra proiectelor procurorilor", titra miercuri New York Times.

Speculatiile asupra evolutiei cazului s-au inmultit dupa intalnirea, saptamana trecuta, intre procurorul din New York Cyrus Vance si David Koubbi, avocatul lui Tristane Banon, tanara care il acuza in Franta pe Dominique Strauss-Kahn de tentativa de viol.

Conform presei, procuorul ar putea cere autoritatilor franceze autorizatia de a o interoga pe Banon, chiar daca cele doua cazuri nu au nici o legatura intre ele.

Intre timp, avocatul lui Diallo, Kenneth Thompson, a anuntat in cotidianul din New York ca o plangere in civil, pentru a obtine despagubiri, ar uma sa fie depusa in cursul acestei saptamani.

Citeste si:
Dominique Strauss-Kahn, achitat de acuzatiile de proxenetism
Dominique Strauss-Kahn,...

Acest lucru intretine misterul, deoarece, in general, victimele asteapta ca procedura penala sa avanseze inainte de a depune plangere in civil, pentru a nu da sentimentul juratilor ca demersul lor este motivat de castiguri materiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.