Guvernul japonez a anuntat marti ca interzice vanzarea carnii de vita crescuta in prefectura Fukushima, la patru luni de dupa accidentul produs la o centrala nucleara din regiune

"Am dat ordin guvernatorului prefecturii sa opreasca livrarile asupra ansamblului efectivelor (de animale) din Fukushima", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano, citat de AFP.

"Vom lua toate masurile posibile pentru a despagubi crescatorii in mod convenabil", a adaugat el.

Potrivit informatiilor dezvaluite in ultimele zile, cel putin 650 de vite, majoritatea crescute in aceasta prefectura, au fost hranite cu fan contaminat cu cesiu radioactiv si vandute in Japonia, amplificand temerea in randul consumatorilor, relateaza Mediafax.

Fanul incriminat era depozitat in exterior, in saptamanile de dupa accidentul de la 11 martie, la centrala Fukushima Daiichi (Fukushima numarul 1).

Aproximativ 550 dintre bovinele suspecte au fost crescute in prefectura Fukushima, iar celelalte in prefecturile vecine Yamagata si Niigata, situate pe coasta Marii Japoniei.

Aceasta carne a fost expediata in trei sferturi dintre cele 47 de prefecturi ale Japoniei, inclusiv la Tokyo, iar majoritatea cantitatii a fost deja consumata, potrivit unor informatii prezentate de postul de televiziune NHK.

Cautand sa linisteasca publicul, autoritatile subliniaza, totusi, ca este necesar ca din aceasta carne sa se consume in fiecare zi, timp de un an, pentru a aparea consecinte asupra sanatatii umane.

Provocat de cutremurul de la 11 martie, urmat de un tsunami, accidentul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi, cel mai grav dupa cel de la Cernobil (Ucraina), din 1986, a antrenat importante emisii radioactive in aer, sol si apele din imprejurimi.

Pana in prezent, Guvernul nu a creat niciun sistem de control centralizat al radioactivitatii hranei. Acesta se limiteaza la teste efectuate de prefecturi si municipalitati.

Citeste si:
Noi bombardamente la Zaporojie. Zeci de persoane au decedat
Noi bombardamente la...

Niveluri de radioactivitate superioare limitei legale au fost relevate la diverse alimente cultivate in regiunile din apropierea centralei, ca legume verzi, lapte sau ceai. Pentru anumite produse au fost introduse unele interdictii.

Desi unele ferme zootehnice se afla in afara razei de 20 de kilometri a "zonei de interdictie" din jurul centralei avariate, Guvernul nu a adoptat, pana in prezent, masuri atat de severe si cu privire la animale.

Majoritatea celorlalte alimente produse in prefectura Fukushima sunt comercializate, in continuare. In saptamanile de dupa accident, consumatorii japonezi, in principal batranii, au cumparat, de preferinta, produse provenind din aceasta regiune, pentru a-i sustine pe agricultori.

Dezastrul a antrenat, in plus, evacuarea a peste 80.000 de persoane care locuiau pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei si intr-o fasie care se extinde spre nord-estul acesteia. Efectivele de animale crescute in aceste zone au fost abandonate in locurile respective.

Citeste si:
Soldații rușii care au furat „substanțe letale” de la Cernobîl „mai...
Soldații rușii care au furat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.