Cum sa pui bazele unei tari noi, modelul Sudanului de Sud: Dupa referendumul de la inceputul acestui an, locuitorii regiunii de Sud a Sudanului vor avea o noua patrie, care devine oficial independenta la 9 iulie.

Sambata Sudanul se va declara cea mai noua tara din lume, in cadrul unei ceremonii care pune capat si incununeaza lupta acestei regiuni de a se "desparti" de vecinii din Nord.

Oricat de mare ar fi fost pretul independentei, Sudanul de Nord si cel de Sud au dus una dintre cele mai lungi si sangeroase lupte civile din Africa, aratandu-ne ca sa declari independenta unui stat nu e la fel de simplu precum arborezi un steag.

Acum sudanezii din Sud incearca sa-si organizeze nucleul politic si economic in Juba, care va fi noua capitala (populatie estimata in 2008 la 250.000 locuitori), un oras plin de noroi, nestiut de nimeni, intr-o zona unde infrastuctura si normele elementare de viata erau deficitare.

  • Care este reteta unui stat pentru a deveni independent, asa cum a facut Sudanul de Sud?
Sudanul de Sud are o suprafata de 619,745 kilometri patrati. In 2008, populatia regiunii a fost estimata la 8.260.490 locuitori, dar "sudistii" pretind ca populatia se ridica la 11-13 milioane locuitori. Moneda nationala este lira sudaneza, iar dupa aceasta secesiune, acest nou stat, regiune petroliera cu mai mult de 8,5 milioane de locuitori, devine una dintre cele mai sarace tari din lume.

Noul stat se invecineaza cu Etiopia la est, cu Kenya, Uganda si Republica Democrata Congo la sud, iar la vest cu Republica Centrafricana.

Sudanul este cea mai mare tara din Africa si ocupa a zecea pozitie dupa suprafata in lume. La inceputul anului, a fost organizat un referendum pentru a decide separarea regiunii de Sud de restul tarii. 4 milioane de oameni au fost chemati la urne. 98,83% din electorat a votat pentru independenta Sudanului de Sud.

Potrivit 9AM.ro, scrutinul a reprezentat unul dintre punctele esentiale ale acordului de pace global care a pus capat, in 2005, celui de-al doilea razboi civil dintre nordul musulman si majoritar arab si sudul afro-crestin. Conflictul s-a soldat cu doua milioane de morti si patru milioane de refugiati.

Primul razboi civil, desfasurat intre 1955 si 1972, a avut ca rezultat acordarea unui statut de autonomie pentru zonele din sudul Sudanului.

  • Cine mai sustine Sudanul de Sud?

In organizarea scrutinului s-a implicat si celebrul actor american George Clooney, care a donat sume impresionante, in speranta ca independenta regiunii va aduce si o imbunatatire a viatii localnicilor.
Citeste si:
Obama pledeaza pentru libertatea presei si consolidarea democratiei...
Obama pledeaza pentru...

Infiintarea noului stat a reprezentat una din prioritatile Washingtonului, care a promis sa scoata tara de pe lista neagra a celor care sponsorizeaza terorismul.

Partea de nord a Sudanului este controlata de un partid islamist condus de Omar al-Bashir, dorit in boxa acuzatilor de Tribunalul International pentru Crimele din Darfur, scrie Money.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.