Alegatorii din sudul Sudanului voteaza, incepand de duminica, intr-un referendum care ar putea duce la secesiunea celei mai mari tari din Africa.

Circa patru milioane de alegatori, care locuiesc in sudul Sudanului, in zonele din nord sau in strainatate, sunt asteptati la urne pentru a vota in favoarea mentinerii unitatii tarii sau a secesiunii, intr-un scrutin istoric care pune in discutie granitele mostenite din perioada coloniala, scrie MEDIAFAX.

Birourile de vot vor fi deschise intre orele locale 8.00 si 17.00 (7.00 - 16.00, ora Romaniei), scrutinul urmand sa dureze o saptamana. Pentru aprobarea secesiunii este necesara majoritatea simpla a voturilor, insa pentru validarea optiunii de mentinere a unitatii tarii este necesar votul a cel putin 60 la suta dintre alegatorii inscrisi in listele electorale.

Buletinele de vot sunt tiparite in engleza si araba, insa, deoarece majoritatea locuitorilor din sudul tarii sunt analfabeti, organizatorii referendumului au asociat fiecarei optiuni si cate un semn grafic - o strangere de mana pentru unitate si o palma deschisa pentru secesiune.

Scrutinul reprezinta unul dintre punctele esentiale ale acordului de pace global care a pus capat, in 2005, celui de-al doilea razboi civil dintre nordul musulman si majoritar arab si sudul afro-crestin. Conflictul s-a soldat cu doua milioane de morti si patru milioane de refugiati.

  • Primul razboi civil, desfasurat intre 1955 si 1972, a avut ca rezultat acordarea unui statut de autonomie pentru zonele din sudul Sudanului.

Analistii si oficialii de la Khartoum mizeaza pe o victorie a secesionistilor, care ar duce la formarea unui nou stat in luna iulie, la incheierea perioadei de tranzitie de sase ani stabilita de acordul global. Insa Sudanul de Sud, regiune petroliera cu mai mult de 8,5 milioane de locuitori, ar urma sa devina una dintre cele mai sarace tari din lume.

Autoritatile de la Khartoum au promis ca vor recunoaste secesiunea in cazul in care scrutinul va fi liber si transparent. Pregatirile pentru referendum au fost marcate, in ultimele zile, de mai multe confruntari sangeroase, desfasurate in zone de la granita dintre nordul si sudul tarii.

Citeste si:
Război în Sudan. MAE: 9 români au fost evacuați din mijlocul...
Război în Sudan. MAE: 9...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.