Curtea Penala Internationala (CPI) a anuntat luni lansarea unui mandat de arestare impotriva lui Muammar Gaddafi, pentru crime impotriva umanitatii comise in Libia incepand de la 15 februarie.

"Camera livreaza, prin prezenta, un mandat de arestare impotriva lui Muammar Gaddafi", a declarat judecatoarea Sanji Mmasenono Monageng, in cursul unei audieri publice la Haga, relateaza AFP.

Judecatorii au emis de asemenea mandate de arestare pentru crime impotriva umanitatii pe numele lui Seif Al-Islam, fiul lui Gaddafi, si al sefului serviciilor de informatii libiene, Abdallah Al-Senoussi. [Germania il acuza pe Gaddafi de crime impotriva umanitatii]

Procurorul Luis Moreno-Ocampo le-a cerut la 16 mai judecatorilor mandate de arestare impotriva celor trei barbati. El i-a acuzat ca sunt responsabili pentru crime si persecutii comise de fortele de securitate libiene impotriva populatiei civile, dupa izbucnirea revoltei la jumatatea lui februarie, in special la Tripoli, Benghazi si Misrata.

Sesizat de Consiliul de Securitate al ONU la 26 februarie, procurorul CPI a demarat o ancheta la 3 martie.

Potrivit MEDIAFAX, revolta din Libia s-a soldat cu mii de morti, potrivit procurorului CPI. Ea a antrenat fuga in strainatate a aproape 650.000 de libieni si stramutarea in interiorul tarii a altor 243.000, potrivit ONU.

Citeste si: Sotia lui Gaddafi acuza NATO de "crime de razboi"

[VIDEO] NATO si-a lansat cel mai puternic atac in Libia

Ce se intampla dupa ce regimul Gaddafi cade?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.