Parchetul federal german a deschis o ancheta impotriva liderului libian, Muammar Gaddafi, pentru posibile crime impotriva umanitatii, in Libia, a anuntat miercuri un purtator de cuvant, citat de AFP.

Totodata, este "putin probabil" ca Germania sa emita un mandat de arestare pe numele liderului libian sau sa il aduca vreodata in fata justitiei.

"Parchetul federal ancheteaza, pentru moment, doar cu scopul de a colecta eventuale probe, aici, in Germania, pentru Curtea Penala Internationala (CPI) de la Haga", a anuntat purtatorul de cuvant al Parchetului federal, Stefan Schmidt, citeaza MEDIAFAX.

Procurorul CPI Luis Moreno-Ocampo a cerut judecatorilor, la jumatatea lui mai, sa emita mandate de arestare, pentru crime impotriva umanitatii, impotriva colonelului Muammar Gaddafi, fiului acestuia Seif al-Islam si lui Abdallah al-Senoussi, directorul informatiilor libiene.


Parchetul Federal a fost sesizat, prin mai multe plangeri, cu privire la actiuni ale regimului de la Tripoli, in timpul luptelor impotriva rebeliunii, care afecteaza tara, de la jumatatea lui februarie

Una dintre ele vizeaza tiruri cu rachete asupra unor civili, lansate de militari libieni, la jumatatea lui martie, in orasul portuar Brega, in care au fost ucise mai multe persoane, intre care membri ai rebeliunii, inclusiv un om de afaceri german, Juergen Todenhoefer, care se afla intr-o vizita.

"Acest tir de rachete este punctul de pornire care permite justitiei germane sa ancheteze, dar noi studiem ansamblul evenimentelor" din conflictul libian, a precizat purtatorul de cuvant.


Germania s-a dotat, in 2002, cu o lege care ii permite sa ancheteze autori ai unor genociduri, crime contra umanitatii si crime de razboi, peste tot in lume.

Germania a refuzat sa participe la operatiunila NATO pentru protejarea civililor libieni impotriva abuzurilor lui Kadhafi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.