Unul dintre liderii Consiliului National de Tranzitie (CNT) libian a detaliat in fata Grupului de Contact privind Libia, joi, "foaia de parcurs" politica respectata de rebelii libieni, care prevede alegeri prezidentiale la sase luni dupa plecarea colonelului Muammar Gaddafi.

Mahmoud Jibril, "premierul" CNT, a explicat in fata presei straine ca "foaia de parcurs" este un raspuns al Consiliului "la intrebarile venite din diferite capitale privind soarta Libiei daca regimul Gaddafi ar cadea maine", citeaza MEDIAFAX.

"Este o preocupare legitima: Libia este o tara mare, strategica din punct de vedere geografic, o poarta intre Africa si Europa, o legatura intre est si vest, dar si din punct de vedere economic, din cauza rezervelor sale petroliere importante pentru Occident in general", a precizat el.

Jibril a subliniat ca "exista un risc mare de divizare" a tarii.

In acest context, procesul pentru a obtine deblocarea averilor clanului Gaddafi "ar trebui realizat in mod accelerat, pentru ca acesti bani ne-ar ajuta sa punem in practica" foaia de parcurs, a insistat el.

"Am mentionat astazi alegerile. Vom contacta in termen scurt ONU, pentru a organiza alegeri in orasele eliberate", a adaugat el.

"Scopul nostru este sa dam mai multa credibilitate orientarilor noastre pentru o democratie autentica", a precizat acesta.

Potrivit lui Jibril, prima etapa va fi infiintarea unui congres national pentru a stabili o noua Constitutie pentru Libia. Aceasta va interveni la numai 45 de zile dupa ce Gaddafi va parasi puterea.

Apoi va fi organizat un referendum pentru a aproba Constitutia, apoi alegeri parlamentare vor fi organizate, in termen de patru luni. Doua luni mai tarziu, vor fi alegeri prezidentiale, potrivit lui Jibril.

Intrebat despre forma pe care ar putea sa o ia viitorul regim, Jibril a observat ca "asta nu trebuie sa decida" el.

"Daca poporul libian vrea sa restaureze monarhia, aceasta va fi alegerea",
a raspuns el, intrebat daca este luata in considerare revenirea la monarhie, inlaturata de Gaddafi in 1969.

Citeste si:
Ponta a comparat Romania cu Libia. Afla reactia PDL
Ponta a comparat Romania cu...

Guvernul care va supraveghea intregul proces democratic va fi format din membri ai Consiliului National de Tranzitie, dar si din tehnocrati ai regimului Gaddafi, militari de rang inalt, ofiteri ai serviciilor de informatii si un judecator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.