Un oficial rus de rang inalt a cerut marti Statelor Unite sa "abandoneze imediat" proiectul de scut antiracheta din Europa de Est, pe motiv ca "submineaza" consolidarea increderii intre Moscova si Washington, precum si intre Rusia si NATO.

"Este necesar sa fie abandonat imediat proiectul de creare pe viitor a unor sisteme de aparare antiracheta" americane in Europa, a declarat presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera inferioara a Parlamentului rus (Duma), Konstantin Kosacev, citat de aentia Itar-Tass, potrivit MEDIAFAX.


"Aceste sisteme nu ameninta Rusia, pentru ca sunt concepute pentru a face fata armelor specifice, rachete cu raza scurta si medie de actiune, pe care Rusia nu le poseda", a explicat Kosacev.

"Dar unele initiative ca acestea submineaza procesul de consolidare a increderii intre Rusia si Statele Unite si intre Rusia si NATO", a adaugat el.

Statele Unite si Varsovia au semnat in iulie 2010 un protocol care concretizeaza acordul Poloniei de a gazdui o componenta a viitorului scut antiracheta american din Europa, care nemultumeste Moscova.


O noua etapa a fost atinsa la 3 mai, cu semnarea unui acord intre Statele Unite si Romania, pentru desfasurarea unor elemente ale viitorului scut antiracheta in aceasta tara.

Moscova, care cere ca Washingtonul sa o implice in acest proiect, a solicitat cel putin garantii potrivit carora aceste instalatii nu constituie o amenintare pentru potentialul sau de disuasiune nucleara.

Statele Unite au anulat in septembrie 2009 un prim proiect de scut antiracheta, pus la punct de administratia George W. Bush, care a generat nemultumirea Rusiei, si au anuntat o noua versiune, mai putin controversata, dar numeroase dezacorduri continua sa existe.

Citeste si: Sistemul antiracheta de la Deveselu, UNIC in lume


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.