Premierul italian, Silvio Berlusconi, a denuntat, cu ocazia summit-ului G8 de la Deauville, "dictatura judecatorilor de stanga", intr-o discutie cu presedintele american, Barack Obama, care a reactionat cu raceala si uimire, a anuntat vineri presa italiana.

Berlusconi, care este implicat in mai multe procese, in Italia, pentru cazuri de conflict de interese si o presupusa relatie cu o minora, a facut din "inversunarea" magistratilor "rosii" o fixatie politica, multiplicand atacurile impotriva acestora.

Dar insistenta sa de a-i vorbi joi despre aceasta presedintelui celei mai importante puteri mondiale, in cadrul unui summit consacrat problemelor internationale majore, intre care conflictul armat din Libia, i-a adus, vineri, ironii in aproape toata presa din Peninsula, relateaza MEDIAFAX.

Afirmand, totusi, ca G8 nu este "locul potrivit pentru a vorbi despre acest lucru", Berlusconi a consacrat, vineri, jumatate din conferinta sa de presa de la finalul summit-ului, incercarii de a justifica aceasta "conversatie privata".

"Retin ca tine exact de datoria mea institutionala, atunci cand intalnesc sefi de stat si de Guvern, sa le explic situatia din Italia pe tema unor evenimente care ar putea submina credibilitatea tarii si a celor care o reprezinta", a declarat el jurnalistilor.

"Este de datoria mea sa explic aceasta situatie pe care, mai ales (cei din) strainatate, nu reusesc sa o inteleaga", a insistat el, dand asigurari ca a avut discutii "cu toti" liderii straini intalniti.

Premierul a apreciat ca "scandalos" faptul ca jurnalistii italieni nu sunt "scandalizati" de "inversunarea" judiciara a carei victima se proclama. "Rusine sa va fie!", le-a transmis premierul Italiei.

Berlusconi, care nu a avut inca o intrevedere privata cu Barack Obama, a facut o presiune in acest sens joi, in prima zi a summit-ului din Franta, apropiindu-se, impreuna cu fotograful sau, de presedintele american, asezat la masa de conferinta, si batandu-l pe umar.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

"Am prezentat reforma justitiei, iar pentru noi este fundamentala, pentru ca, in acest moment, aproape avem o dictatura a judecatorilor de stanga", a declarat Berlusconi, ale carui afirmatii au fost surprinse de camerele de televiziune din apropiere.

In fata presedintelui, impasibil, Berlusconi insista. "Mi s-au facut 31 de procese si am fost achitat intotdeauna", a spus el.

Situatia a durat doua minute. Jurnalistii au relevat ca presedintele american nu a spus nimic, fiind usor jenat.

"Nu stiu daca Berlusconi ii va cere lui Obama interventia NATO",
a declarat, ironic, secretarul Partidului Democrat (de stanga, in opozitie), Pier Luigi Bersani.

Numeroase cotidiene sunt virulente. "Iata un premier care utilizeaza scena internationala pentru a face rau tarii sale, discreditand-o pe langa alti lideri ai marilor democratii", comenteaza La Repubblica.

Citeste si:
Silvio Berlusconi, internat la terapie intensivă. Starea fostul...
Silvio Berlusconi, internat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.