Cantaretul de muzica traditionala Michel Martelly a castigat alegerile prezidentiale din Haiti cu 67,57 la suta din voturile exprimate, potrivit rezultatelor preliminare ale Consiliului Electoral Provizoriu (CEP), aceste rezultate generand manifestari de bucurie la Port-au-Prince, relateaza AFP.

La Petion-Ville, in capitala haitiana, cateva sute de sustinatori ai lui "Tet kalé" ("chelul" in creola, numele de scena al lui Martelly) s-au reunit intr-o atmosfera amicala, dupa ce CEP a anuntat luni, in jurul orei locale 18.00 (marti, 01.00 ora Romaniei), primele rezultate ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 20 martie, scrie MEDIAFAX.

Multimea sarbatorea aceste rezultate int-o atmosfera calma, a constatat un jurnalist al AFP aflat la fata locului. Multi dintre ei scandau numele lui Michel Martelly.

Rivala sa, Mirlande Manigat, a obtinut 31,74 la suta din sufragiile exprimate, potrivit rezultatelor CEP.

Rezultatele definitive urmeaza sa fie anuntate la 16 aprilie, la incheierea unei perioade in cursul careia cei doi candidati din turul doi vor putea depune contestatii la autoritatile electorale.

  • Michel Martelly, un cantaret de muzica populara in varsta de 50 de ani, ii va succeda, in cazul confirmarii rezultatelor, presedintelui René Préval la conducerea celei mai sarace tari de pe continentul american, pentru un mandat de cinci ani.

Victoria sa este neasteptata in masura in care Michel Martelly nu s-a calificat, intr-o prima faza, in al doilea tur de scrutin. Dar dezvaluirea fraudelor i-a permis sa il inlocuiasca pe candidatul puterii Jude Célestin si sa se confrunte cu fosta Prima Doamna Mirlande Manigat.

Cu cateva ore inaintea anuntului oficial al acestor rezultate, secretarul de stat pentru siguranta publica, Aramick Louis, le-a cerut candidatilor sa isi invite sustinatorii "sa nu protesteze violent pe strazi", indiferent de rezultat, de teama unor tulburari similare celor din primul tur.

Citeste si:
Detalii despre bărbatul care a organizat asasinarea președintelui...
Detalii despre bărbatul care...

  • CEP anuntase saptamana trecuta ca alegerile din 20 martie au fost marcate de fraude, iar cateva sute de procese verbale trimise de diferite centre de vot au fost anulate.

Fara sa mai astepte publicarea oficiala a rezultatelor, cele doua tabere au revendicat victoria in ultimele zile, ceea ce sugereaza ca Mirlande Manigat va folosi din plin perioada de contestatii.

Succedandu-i lui René Préval, Michel Martelly, a carui sotie a jucat un rol important in timpul campaniei, va prelua conducerea unei tari devastate de seismul din 12 ianuarie, soldat cu aproape 250.000 de morti, si decimata de o epidemie de holera soldata cu 5.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.