Președintele din Haiti a fost atacat și împușcat mortal, în reședința sa, săptămâna trecută. Prima doamnă a supraviețuit. Patru mercenari au fost uciși, iar doi au ajuns în arest. Trei polițiști care au fost luați ostatici au fost eliberați. Duminică seară, poliția haitană a anunțat că a arestat un cetățean haitan care a urmărit obiective politice prin recrutarea comandoului ce l-a asasinat pe Jovenel Moise.

Cine este bărbatul care a organizat asasinarea președintelui din Haiti

În iunie, la sosirea în Haiti, Christian Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani și de naționalitate haitană, era însoțit de mai mulți cetățeni columbieni, responsabili de asigurarea securității sale. Interogatoriile la care au fost supuși 18 cetățeni columbieni au permis oamenilor legii să afle că Sanon i-a recrutat pe cei 26 de membri ai comandoului prin serviciile unei companii de securitate venezuelene numită CTU, cu sediul în Florida.

Asasinatul a înrăutățit criza din Haiti, iar situația incertă determină trei politicieni să pretindă legitimitatea asigurării interimatului conducerii statului. Delegația americană s-a reunit separat cu principalii protagoniști ai scenei politice de acolo, printre care și prim-ministrul Claude Joseph.

„Este vorba despre un individ care a intrat în Haiti la bordul unui avion privat, cu obiective politice”, a informat Leon Charles, directorul poliţiei naţionale din Haiti.

„Ulterior misiunea s-a schimbat. Misiunea era arestarea preşedintelui Republicii şi operaţiunea a fost organizată de aici: alte 22 de persoane au intrat apoi în Haiti”, a adăugat directorul poliției.

„Când noi, poliţia, am blocat înaintarea acestor bandiţi după ce au comis crima, prima persoană care a fost sunată de atacatori a fost Charles Emmanuel Sanon. La rândul său, acesta a luat legătura cu alte două persoane pe care le considerăm autorii morali ai asasinării preşedintelui Jovenel Moise”, a explicat Leon Charles, fără a da detalii despre identitatea acestor doi suspecţi.

Pentagonul a trimis o echipă de experți în ajutor

Pentagonul a anunțat că a trimis în ajutor, în Haiti, o echipă de experți din domeniul securității și aplicării legii din Statele Unite. Haiti a cerut sprijinul SUA pentru a proteja țara și a investiga atacul în care a fost omorât președintele Moise.

Citeste si:
Preotul Mirea Vîrtejanu, sfaturi pentru Monica Odagiu, după ce a...
Preotul Mirea Vîrtejanu,...

„Astăzi, o echipă inter-agenţii, în mare parte din cadrul Departamentul pentru Securitate Internă şi FBI, se îndreaptă spre Haiti chiar acum pentru a vedea ce putem face pentru a ajuta în procesul de investigaţie”, a declarat pentru Fox News Sunday purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Amănunte despre creierul atentatului


  • Sanos locuiește în Brandon, Hillsborough, Florida.

  • A trăit anterior în Broward, Kansas City, Missouri, SUA.

  • Este originar dn Marigot, Jacmel, departamentul Sud-Est, Haiti,

  • Vorbește engleză.

  • Este medic.

  • În luna martie a anului 1999 a devenit președintele Organizației Roma Haiti.

  • Un videoclip intitulat „Dr. Christian Sanon despre corupția în politică ”, publicat pe YouTube în 18 august 2011, pare să-l prezinte ca un potențial lider al Haiti. Într-un alt videoclip, intitulat „Leadership for Haiti”, publicat în aceeași zi, el îi acuză pe liderii din Haiti că sunt corupți și susține că oficialii guvernamentali au luat uraniu, petrol și alte resurse ale țării nord-americane.

  • În 2013 și-a pierdut una dintre case, situate în Brandon, ca urmare a executării silite, cu o datorie totală de peste 400.000 de dolari.

  • În iunie 2021 a ajuns în Haiti cu mai mulți columbieni.
  • Citeste si:
    Un irakian afiliat SI a încercat să îl asasineze pe George W. Bush...
    Un irakian afiliat SI a...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Iulie 2021 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.