Un irakian cu legături în organizația Stat Islamic (SI) a încercat să organizeze, din Statele Unite, asasinarea fostului președinte George W. Bush, conform Poliției federale americane (FBI). Individul a fost arestat marți. Cum a fost descoperit acesta de autorități? 

FBI a dejucat un complot de asasinare a lui George W. Bush. Tentativa era coordonată de un irakian afiliat SI

Ajuns în mod ilegal în Statele Unite, în anul 2020, bărbatul, Shihab Ahmed Shihab, a încercat să recruteze alţi irakieni şi să-i aducă pentru a comite atacul şi a efectuat cercetări la Dallas, în Texas, în apropierea unor locuri legate de fostul preşedinte republican (2001-2009).

Echipa „dorea să îl omoare pe fostul președinte Bush, deoarece estimau că el este responsabil pentru moartea a numeroși irakieni” în urma intervenției sale militare lansate în 2003, conform documentului. Individul este acuzat că „a ajutat și a susținut tentativa de omor a (...) unui fost președinte al Statelor Unite”, a notat FBI într-un document făcut public.

„Președintele Bush are toată încrederea din lume în Serviciile Secrete ale Statelor Unite și în forțele de aplicare a legii”, a declarat șeful de cabinet al lui Bush, Freddy Ford, într-o declarație.

FBI a descoperit complotul prin intermediul unor informatori confidențiali, dintre care unul a înregistrat discuții despre complotul de asasinat în cadrul unor întâlniri, arată documentele.

George Bush - președinția SUA

După ce a obținut candidatura din partea Partidului Republican, Bush a ieșit câștigător în cele mai strânse alegeri din istoria Statelor Unite, învingându-l pe democratul Al Gore cu 5 voturi electorale. Rezultatele scrutinului au fost discutate mai multe săptămâni, până în 12 decembrie 2000, când Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât în favoarea sa.

Citeste si:
Mister rezolvat după 77 de ani. Bărbatul suspectat că ar fi...
Mister rezolvat după 77 de...

Bush a fost învestit în funcția de președinte pe 20 ianuarie 2001. Opt luni mai târziu, au avut loc atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York și Washington DC, care au cauzat moartea a peste 3.000 de persoane. Din acel moment, Bush a început să lupte apring împotriva terorismului.

Ca răspuns, Statele Unite, împreună cu o parte din aliații din cadrul NATO, au invadat Afganistanul și Irakul (vezi Invazia Irakului din 2003). În 2004 George W. Bush a fost reales președinte, contracandidat fiind senatorul democrat John Kerry. Mandatul său de președinte s-a încheiat pe data de 20 ianuarie 2009, când a fost învestit cel de-al 44-lea președinte al SUA, Barack Obama.

La 23 noiembrie 2011, un tribunal din Malaezia a decis condamnarea fostului președinte american George W. Bush și a fostului prim-ministru britanic Tony Blair care au fost găsiți vinovați de genocid și crime împotriva păcii. Instanța i-a condamnat în absență pe Bush și Blair pentru încălcarea dreptului internațional, în martie 2003, inclusiv a rezoluțiilor ONU emise împotriva lor, atunci când au decis în mod unilateral să invadeze Irakul. Bush și Blair au făcut abuz de putere și un act de agresiune care a dus la uciderea în masă a mii de irakieni.

Citeste si:
Agenții FBI l-au capturat pe „Virus”. El este urmărit penal acum în...
Agenții FBI l-au capturat pe...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.