Elicoptere ale armatei japoneze au varsat joi dimineata o importanta cantitate de apa peste doua reactoare ale centralei Fukushima, in incercarea de a raci barele de combustibil care ameninta sa intre in fisiune.
Elicopterele pulverizeaza apa pentru a raci reactoarele nucleare. Japonia anunta ca a inceput operatiunea pentru racirea reactoarelor afectate in urma valului seismic ce a lovit centrala nuclear Fukushima Daiichi, scrie BBC.

Elicopterele au aruncat tone de apa in incercarea de a preveni destabilizarea barelor de combustibil ale reactoarelor trei si patru. Elicopterul a aruncat 7,5 tone de apa, de patru ori, dupa care a trebuit sa se intoarca pentru a nu expune prea mult echipajul la radiatii. Expertii cred ca aburul degajat poate contine cel putin o parte din combustibil, si ca vaporii contaminat pot ajunge in atmosfera, scrie CNN.

Purtatorul de cuvant al Guvernului japonez, Yukio Edano, a anuntat ca expertii investigheaza acum efectul operatiunii. Rapoartele sugereaza ca nivelul radiatiilor a crescut la 3,000 de mSv pe ora (un om este expus intr-un an unei asemenea cantitati de radiatii). Ieri, echipajul a trebuit sa adandoneze o misiune similara pentru ca nivelul radiatiilor era foarte mare.

Chris Hogg, reporter BBC la Tokyo, a spus ca elicopeterele pot transporta cantitati foarte mari de apa, insa este dificil ca ea sa ajunga unde e nevoie din cauza vanturilor foarte puternice.

Gregory Jaczko, Directorul Comisiei de Reglementare Nucleara din SUA, a anuntat Congresul ca reactorul patru a fost expus pentru ca “bazinul nu a avut sufiecienta apa pentru racire”. Autoritatile japoneze au disputat aceasta afirmatie, spunand ca “exista apa in bazinul reactorului, insa nu se stie cata”, citeaza CNN.

Intre timp, operatiunea de racire a reactoarelor se desfasoara si terestru, mai multe camioane cu apa fiind pregatite sa inceapa operatiunea. Un vehicul special apartinand Politiei Municipale Tokyo a sosit in apropierea centralei, in noaptea de miercuri spre joi, urmand sa fie utilizat pentru executarea acestei operatiuni inedite.
Citeste si:
S-au depistat scurgeri de deșeuri radioactive, toxice pentru...
S-au depistat scurgeri de...

Reactorul 3 a fost, de asemenea, avariat de o explozie de hidrogen, luni. Acoperisul si anumite portiuni ale peretelui exterior au fost luate de suflul exploziei, iar containerul de protectie ar putea fi avariat.

TEPCO a explicat joi ca prioritatea sa este sa restabileasca alimentarea electrica, pentru a activa, din nou, sistemele de racire, cazute in pana, in urma cutremurului cu magnitudinea 9 si valului tsunami de vineri.

"Nu putem spune cand se va intampla, dar vrem sa restabilim (alimentarea cu) energie electrica cat mai rapid posibil", a declarat Naohiro Omura, un purtator de cuvant, scrie MEDIAFAX.

"Daca merge, vom fi in masura sa activam mai multe pompe electrice si sa deversam apa in reactoare si in bazinele pentru combustibili uzati", a adaugat el.

In acest scop, TEPCO actioneaza impreuna cu Tohoku Electric Power, compania de electricitate care deserveste regiunea de nord-est a Japoniei.

Citeste si:
Klaus Iohannis începe luni vizita oficială în Japonia. Președintele...
Klaus Iohannis începe luni...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.