Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Takeaki Matsumoto, a anuntat marti ca nivelul de radiatii dupa incendiul de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1 "ar putea avea efecte negative asupra sanatatii" populatiei.

"La reactorul numarul 4 a avut loc un incendiu, exista radioactivitate care ar putea avea efecte negative asupra sanatatii persoanelor", a declarat Matsumoto, la o conferinta de presa, dupa o reuniune, la Paris, a ministrilor Afacerilor Externe din G8, transmite AFP. [Siguranta centralelor nucleare: Ce masuri iau guvernele europene?]

"In ceea ce priveste reactorul 3, urmeaza sa injectam apa pentru racire si le-am spus locuitorilor pe o raza de 20 de kilometri sa evacueze zona si celor care locuiesc pe o raza de 30 de kilometri sa ramana in locuintele lor", a continuat ministrul, ale carui declaratii in japoneza au fost traduse. [Japonezii risca sa se imbolnaveasca de cancer si leucemie]

  • "Situatia este in continuare dificila. Depunem toate eforturile posibile pentru a rezolva aceasta problema", a afirmat ministrul, care a amintit ca Guvernul sau a informat Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) imediat dupa producerea accidentelor. "Deocamdata am cerut AIEA sa ne trimita o echipa tehnica", a spus el.

Marti, AIEA a confirmat faptul ca substante radioactive au fost eliberate direct in atmosfera in urma incendiului de la reactorul 4.

Premierul japonez, Naoto Kan, anuntase anterior ca nivelul de radiatii a "crescut considerabil" la centrala nucleara Fukushima 1.

Matsumoto a multumit celorlalte tari G8 pentru sprijinul lor. "Am avut parte de sprijinul foarte puternic al partenerilor G8 si mai multe oferte de ajutor arata concret sustinerea partenerilor nostri", a spus el. "Guvernul japonez si populatia japoneza au fost incurajate de acest sprijin", a adaugat el.

Intr-o declaratie finala, ministrii G8 au afirmat ca sunt "pregatiti sa furnizeze Japoniei toata asistenta necesara pentru a face fata consecintelor acestei catastrofe".
Ei "s-au declarat pe deplin increzatori in capacitatea Guvernului japonez de a rezolva criza si au adus un omagiu curajului si demnitatii poporului japonez", potrivit textului.

Citeste si:
Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât...
Vladimir Kliciko avertizează...

Citeste si: Japonia, zguduita de alt cutremur puternic

Ce are mapamondul de invatat din cutremurele Japoniei?

Supravietuire miraculoasa: Un bebelus a fost gasit sub daramaturi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.