Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, despre care se crede ca este la Sharm El-Sheikh, va fi adus la Cairo saptamana viitoare pentru a fi audfiat intr-un caz de coruptie, anunta fostul deputat Mustafa Bakri. Totodata, Consiliul Suprem al Fortelor Armate, care conduce Egiptul de la plecarea presedintelui Hosni Mubarak, a anuntat joi, ca a acceptat demisia premierului Ahmad Shafik.

Bakri a declarat , ca a aflat aceasta informatie de la Parchetul general egiptean, relateaza CNN.

Procurorul general, Abdel Maguid Mahmoud, a emis luni un ordin pentru blocarea activelor detinute de Hosni Mubarak si de familia acestuia, interzicandu-le sa paraseasca Egiptul. [Hosni Mubarak are interdictie de a parasi tara]

Bakri, un fost membru al Parlamentului care si-a pierdut locul dupa ce a initiat actiuni judiciare pentru coruptie impotriva mai multor oficiali, a oferit documente care atesta ca familia Mubarak detine peste 147 de milioane de dolari in conturi bancare. [Egipt: Arest si sechestru pe averi]

"Am prezentat documentele privind actele de coruptie duminica seara, iar luni dimineata am fost chemat la Procuratura", a spus Bakri, potrivit MEDIAFAX.

Prin intermediul avocatilor, Mubarak a catalogat informatiile despre averea sa ca fiind "zvonuri si fabricatii". [[VIDEO] Egipt si Tunisia: Fostii presedinti in coma?]

  • Consiliul Militar: Premierul egiptean a demisionat

El va fi inlocuit de Essam Sharaf, un fost ministru, a adaugat consiliul militar intr-un comunicat citat de AFP.

Sharaf a fost ministrul Transporturilor din 2002 si pana in 2005. Acesta a fost demis in urma unor divergente cu fostul premier Ahmad Nazif. Sharaf a participat la manifestatiile din Piata Tahrir, in Cairo, de unde a pornit valul de contestare impotriva lui Mubarak, bucurandu-se de aprecierea tinerilor care au lansat apelul la revolta, relateaza MEDIAFAX.

Shafik si Guvernul sau au fost numiti de presedintele Hosni Mubarak in ultimele sale zile la putere. Presedintele egiptean a demisionat la 11 februarie, sub presiunea unei revolte populare. Guvernul sau, care intre timp a fost remaniat, a fost dur criticat de opozanti, in special de organizatii ale tinerilor active in manifestatiile contra lui Mubarak, din cauza prezentei in acesta a numeroase figuri din perioada regimului Mubarak.

Shafik, fost militar, a fost, in regimul fostului presedinte, si ministru al Aviatiei.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

  • Mohamed ElBaradei: "Suntem pe drumul ce bun"

Intr-un mesaj difuzat pe Twitter, dupa anuntarea plecarii lui Shafik, opozantul Mohamed ElBaradei declara ca "regimul indepartat de la putere s-a prabusit o data cu plecarea lui Mubarak si a Guvernului lui. Suntem pe drumul cel bun".

"Imi exprim sincera apreciere fata de Consiliul Suprem al Fortelor Armate, care a acceptat cererea poporului", adauga fostul director al Agentiei Internationale pentru Energeie Atomica (AIEA).

Demisia lui Shafik survine in timp ce tara este angajata intr-o faza de tranzitie politica delicata.

Dupa plecarea lui Mubarak, armata a suspendat Constitutia si a dizolvat Parlamentul. Armata a promis reforme democratice, in special o revizuire a Constitutiei, printr-un referendum, urmata de alegeri legislative si prezidentiale, in principiu pana la sfarsitul lui august, iar in urma tuturor acestora o revenire la o putere civila. [Armata egipteana are pagina de Facebook]

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Citeste si:Lectii oferite de revolutiile arabe

Egiptul da mana libera navelor de razboi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.