Liderii iranieni sunt divizati in privinta hotararii de a actiona sau nu pentru dezvoltarea armelor nucleare, arata un raport secret al agentiilor de informatii americane, subliniind ca impactul sanctiunilor internationale ar putea genera discordie.

Noua evaluare la nivel national (NIE), realizata de toate serviciilor de informatii americane, afirma ca Teheranul si-ar fi reluat activitatea de cercetare in domeniul armelor nucleare, in paralel cu extinderea programului de imbogatire a uraniului. Aceasta evaluare actualizeaza raportul anterior, din 2007, care conchidea ca programul de inarmare a fost oprit in 2003, relateaza Wall Street Journal in editia online. [Iranul poate obtine bomba nucleara?]

O astfel de evaluare este considerata ca reprezentand consensul tuturor agentiilor de informatii americane, avand o "greutate" mai mare decat analizele fiecarei comunitati de informatii in parte.

Dar aceasta evaluare nu conchide ca Iranul a relansat un program integral cu scopul de a construi bombe. Conform evaluarii, dezbaterea in interiorul Iranului daca sa relanseze sau nu un astfel de program sugereaza ca sanctiunile internationale ar putea crea divergente in cadrul regimului de la Teheran, au declarat oficiali americani, citati de MEDIAFAX.

Noul raport, care a fost prezentat, saptamana aceasta, comitetelor-cheie din cadrul Congresului, apare in timp ce protestatarii din Teheran cresc presiunea asupra liderilor iranieni, in contextul unui val de revolte populare in intregul Orient Mijlociu. Teheranul a trecut, miercuri, la actiuni de inabusire a protestelor, amplificate de uciderea a doi studenti, in timpul unor mitinguri. Israelul a intensificat aceaste tensiuni, miercuri, afirmand ca trimiterea de nave de razboi iraniene catre Siria, prin Canalul Suez, reprezinta o "provocare".

Concluziile NIE sugereaza ca, in opinia Washingtonului, cel putin unii dintre liderii iranieni sunt ingrijorati ca o criza economica, alimentata partial de sanctiunile internationale, ar putea stimula opozitia, in pofida faptului ca oficialii recunosc faptul ca este imposibil ca strainii sa stabileasca efectul precis al sanctiunilor asupra modului in care Teheranul ia decizii. De asemenea, Guvernul iranian a actionat in directia reprimarii oricarei posibile tulburari, ca reactie la masurile sale economice (reducerea semnificativa a subventionarii carburantilor, electricitatii si alimentelor de baza), in decembrie. [Ahmadinejad, marilor puteri: Anulati sanctiunile impuse Iranului]

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Asemenea concluzii ar putea amplifica hotararea administratiei Obama de a consolida sanctiunile si mai mult. Dar Casa Alba a refuzat sa comenteze in legatura cu noua evaluare. In schimb, presedintele Barack Obama si-a exprimat sustinerea fata de dreptul de a protesta al liderilor din Iran, pe care regimul i-a amenintat cu executia. [PE: Manifestatiile din Iran, Tunsia si Egipt "seamana, si chiar rasar"]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.