Manifestatia antiguvernamentala din Iran, organizata de opozitia reformatoare, arata ca populatia are aceeasi aspiratie la democratie ca in Egipt si Tunisia, a apreciat marti Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European (PE).

"Populatia iraniana vrea aceeasi libertate ca cea pentru care cetatenii tunisieni si egipteni au luptat", a declarat polonezul Jerzy Buzek, intr-un comunicat, citat de AFP.

  • "Contrar a ceea ce pretinde regimul iranian, Egiptul si Tunisia nu vor sa urmeze exemplul revolutiei islamice din 1979", a adaugat el, apreciind ca "spiritul" manifestatiilor din 2009, in Iran, dupa alegerile prezidentiale "frauduloase" este, in continuare, prezent in aceasta tara, transmite MEDIAFAX. [Revolta din Egipt s-a extins si in alte tari arabe]

Mii de persoane au incercat sa manifesteze luni dupa-amiaza in centrul Teheranului, la apelul liderilor opozitiei, fostul premier Mir Hossein Moussavi si fostul presedinte al Parlamentului, Mehdi Karoubi. [Occidentalii exagereaza amenintarea nucleara iraniana?]

De mai multe zile, cei doi sunt plasati, de facto, sub arest la domiciliu. Legaturile telefonice le-au fost intrerupte.

Buzek a cerut ca cei doi politicieni sa poata actiona liber si a indemnat autoritatile iraniene sa nu recurga la violenta contra manifestantilor.

Citeste si: Ahmadinejad l-a atentionat personal pe Obama sa nu se implice in afacerile interne ale Iranului

Fiul ultimului sah iranian: 'Evenimentele din Iran ar putea duce la un razboi nuclear'


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.