Fostul director general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, le-a reprosat marilor puteri occidentale ca exagereaza amenintarile din jurul programului nuclear iranian, intr-un interviu publicat marti si citat de AFP.

"In aceasta dezbatere exista multa exagerare", a apreciat egipteanul in acest interviu pentru agentia de presa austriaca APA.

Diplomatul, care a condus AIEA timp de 12 ani, pana in noiembrie 2009, se refera la un raport al serviciilor de informatii americane datand din 2007, potrivit caruia Iranul a efectuat, cu siguranta, cercetari asupra armelor nucleare, dar le-a abandonat in 2003. "Aceasta apreciere este in continuare valabila (si) astazi", a spus el, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit lui ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, in 2005, pentru activitatea sa in cadrul AIEA, Republica islamica a intentionat, poate, sa construiasca arma atomica, in anii '80.

Dar, in acea perioada, Iranul era angajat intr-un "razboi teribil" contra Irakului, care a utilizat arme chimice, a subliniat el. "Orice alta tara intr-o asemenea situatie s-ar fi gandit la modul in care sa se apere", a continuat ElBaradei.

Intre timp, obiectivul Iranului privind programul sau nuclear a devenit acela de a "se transforma intr-un actor-cheie in Orientul Mijlociu", a mai spus el.

Tarile occidentale suspecteaza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica, sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul a dezmintit intotdeauna. [Ahmadinejad, marilor puteri: Anulati sanctiunile impuse Iranului]

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, in iunie, o noua rezolutie consolidand sanctiunile internationale contra Iranului, din cauza activitatilor sale nucleare controversate. Dar aceasta tara continua sa imbogateasca uraniu care, la un nivel de imbogatire sub 20 la suta, pemite producerea de combustibil pentru centralele nucleare. Insa, daca nivelul de imbogatire depaseste 90 la suta, uraniul imbogatit este utilizat la fabricarea armei atomice.

Citeste si:
S-au depistat scurgeri de deșeuri radioactive, toxice pentru...
S-au depistat scurgeri de...

In cele trei mandate la presedintia AIEA, ElBaradei a fost criticat uneori, in special de Statele Unite, pentru pozitia sa fata de Teheran, considerata prea supla.

Agentia ONU ancheteaza de opt ani, dar fara sa fie in masura sa conchida, daca programul nuclear iranian are, intr-adevar, scopuri pasnice. [Iranul invita ambasadori straini sa viziteze instalatiile sale nucleare]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.