Statele membre ale UE au decis, miercuri, la Bruxelles ca rapoartele tehnice de evaluare a candidaturilor romana si bulgara pentru Spatiul Schengen sa fie desecretizate si trimise Parlamentului European.

Potrivit RFI, cu o majoritate simpla de voturi, statele membre ale UE au decis miercuri ca rapoartele de evaluare sa fie desecretizate, relateaza RFI.

Acestea vor ajunge in zilele urmatoare la Parlamentul European, de unde o cerere in acest sens a plecat inca din 16 decembrie 2010 si a fost mai intai respinsa, transmite MEDIAFAX.

  • Desecretizarea rapoartelor constituie o premiera comunitara. Aceste rapoarte au fost intotdeauna secrete, dar Parlamentul European spune ca in 2007, cand opt state est-europene au aderat la Spatiul Schengen, ei au primit mai multe informatii decat acum. [Aderarea Romaniei la Schengen, "dusa cu zaharelul"?]

In prezent, statele membre, pretextand sensibilitatea informatiei continute in rapoartele de evaluare despre gradul de pregatire a Romaniei si Bulgariei au oferit acces restrans la aceste rapoarte numai anumitor parlamentari europeni.

Alesii au contestat insa decizia, spunand ca fara un acces complet la intreaga informatie, ei nu-si pot da avizul consultativ cerut pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Deputatii europeni au dat statelor membre un termen pana la care aceasta desecretizare sa fie facuta, si anume data de 2 mai.

Termenul va fi respectat si astfel procesul institutional de aderare a celor doua tari la Spatiul Schengen poate fi complet. Raman insa in continuare obstacolele tehnice ale acestei aderari si mai ales obstacolele politice. Bulgaria nu si-a indeplinit toate obligatiile privind frontierele terestre, iar Franta, Germania si alte tari pun probleme politice acestei aderari, comenteaza RFI. [Bulgaria, piedica Romaniei in aderarea in Schengen?]

In 24 februarie, ministrii de Interne ai UE ar fi trebuit sa ia o decizie, dar miercuri, ambasadorii comunitari au decis ca la acea reuniune presedintia ungara nu va face decat o simpla informare despre stadiul in care se gasesc lucrurile.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Citeste si: Europarlamentar olandez: Aderarea Romaniei la UE, o mare greseala!

[STUDIU] Care sunt dusmanii romanilor?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.