Ministrii Justitiei si cei ai Afacerilor de Interne din cadrul Uniunii Europene nu preconizeaza ca vor vota asupra unei decizii de a accepta Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, cand se vor reuni, la 24-25 februarie, a declarat raportorul PE Carlos Coelho.

Asadar, Parlamentul European (PE) nu va trebui sa emita o pozitie privind progresele celor doua state pana la acea data, a adaugat eurodeputatul portughez, citat de site-ul Novinite.com.

Coelho si-a exprimat din nou dezamagirea fata de faptul ca accesul PE la rapoartele privind progresele Romaniei si Bulgariei a fost respins de catre Consiliul UE.Astfel, numai raportorul a avut acces la rapoarte, dar nu a putut realiza copii sau lua notite, in timp ce colegii sai din comisia parlamentara de specialitate nu au putut citi documentele deloc. [Adoptarea rapoartelor privind aderarea Bulgariei la Schengen, amanata]

Coelho s-a declarat surprins si preocupat de miscarea "inexplicabila" a Consiliului UE, apreciind ca obstructioneaza activitatea PE. Eurodeputatii au cerut de altfel sa aiba mai multa influenta asupra deciziilor referitoare la Schengen, mai scrie Novinite.com.

Eurodeputatul portughez a declarat pentru postul public bulgar de radio (BNR) ca le-a propus colegilor din PE sa acorde Consiliului termen pana la 2 mai pentru a le prezenta toata documentatia privind Schengen.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, care a fost practic blocata deoarece statele europene considera ca Bucurestiul si Sofia nu au reusit sa-si indeplineasca toate obligatiile tehnice pentru acest pas, depinde de aceste rapoarte si de votul din 24-25 februarie. [De ce ne-a amanat Slovenia aderarea la Schengen?]

Din momentul in care cele doua state vor intra in zona europeana de circulatie libera pe de o parte ele vor trebui sa intensifice controalele in est, la frontiera externa a Uniunii Europene, insa pe de alta parte, la frontiera vestica va fi posibila trecerea fara acte si opriri pentru control.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.