Ministrul francez al afacerilor europene a precizat ca dosarul aderarii la Schengen nu este numai unul romanesc, ci romanesc si bulgaresc.
„Daca Romania si Bulgaria sunt gata sa intre anul acesta (in Schengen, n.r.) si exista toate garantiile ca sunt pregatite, atunci noi nu ne vom opune. Dar daca sunt gata anul viitor sau in doi ani, vor intra anul viitor sau in doi ani” a declarat pentru RFI, ministrul francez al afacerilor europene, Laurent Wauquiez, conform Cotidianul.

El a subliniat insa ca aderarea in urmatoarele trei luni este imposibila. „Bulgaria nu e gata, nici Romania nu poate intra”, a spus oficialul francez.

„Pentru moment, rapoartele ne spun ca Bulgaria nu este gata. Si, cum nu s-a facut nimic pentru acoperirea Schengen a frontierei dintre Romania si Bulgaria, Romania nu poate adera singura. Trebuie ca ambele tari sa fie pregatite”, a spus ministrul francez la RFI.

Oficialul a amintit totodata ca lupta impotriva coruptiei nu a adus inca rezultatele asteptate. „Stim ca guvernul roman incearca sa duca o lupta nemiloasa cu acest fenomen, dar din rapoartele pe care le primim exista inca probleme serioase cu coruptia in Romania si Bulgaria", a spus el.

Wauquiez a mai subliniat ca mai multe tari din UE au rezerve fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen si a asigurat ca pozitia Frantei nu este una usoara.

„E o decizie grea si dificila pe plan afectiv. Romania e o tara cu care avem legaturi afective si de prietenie extrem de profunde. Recunosc ca nu e usor. Comunic cu prietenii din Romania si nu ma simt bine, stiu ca pentru ei nu e deloc placut sa auda astfel de mesaje. Am convingerea insa ca nu e in interesul Romaniei si Bulgariei sa aiba parte de o aderare pripita si apoi sa fie criticate de toata lumea
", a spus ministrul, citat de MEDIAFAX.

Sambata, si ministrul germani de interne, Thomas de Maziere, a reconfirmat pozitia tarii sale, care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen in martie. El a spus insa ca in UE se discuta acum despre un compromis.

„Presedintia ungara depune multe eforturi pentru a obtine un rezultat. Am discutat ieri si cu omologul meu polonez a carui tara va prelua presedint
ia UE la vara. Cu totii lucram pentru gasirea unui compromis. Asteptam insa si rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”, a spus oficialul, informeaza EVZ.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

La sfarsitul anului 2010, Maziere si omologul sau francez, Brice Hortefeux, si-au exprimat dezacordul fata de aderarea Romniei și Bulgariei la spatiul european fara frontiere, invocand problemele cu care se confrunta inca cele doua țari in domeniul justiției și al luptei anticorupție.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.