China este pregatita sa decerneze primul joi, primul sau premiu pentru pace, o miscare prin care pare ca ar vrea sa contrazica alegerea Comitetului Nobel din Norvegia de a ii acorda Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 disidentului chinez Liu Xiaobo.

Organizatorii chinezi au declarat reporterilor CNN ca vor decerna la Beijing, cu o zi inaintea acordarii Premiului Nobel pentru Pace la Oslo, Premiul Confucius pentru Pace, care este insotit si de suma de 15.000 de dolari, pentru a promova filozofia antica confucianista.

"China este o mare natiune care a fost influentata de conceptul confucianist al pacii pentru o perioada foarte lunga de timp. (...) Dorim sa promovam pacea in lume dintr-o perspectiva estica", a declarat Tan Changliu, presedintele comitetului de premiere.

"Europa este plina de state mici care s-au luptat unul cu celalalt timp de secole. (...) Noi nu dorim sa vedem cum oamenii care nu inteleg pacea, deterioreaza acest concept", a adaugat acesta, citat de CNN.

In afara de a spune ca organizatia care ofera premiul este una non-guvernamentala, Tan a refuzat sa ofere detalii despre acest grup sau despre modul in care cei cinci membri ai comitetului de premiere vor opera.

Recent, comitetul de premiere pentru Premiul Confucius a dat publicitati o declaratie vaga prin care descria modul in care va desemna castigatorul si in care anunta ca printre cei nominalizati se afla Nelson Mandela, Bill Gates si Panchen Lama, un lider tibetan loial Beijngului.

China a reactionat in mod violent dupa ce, pe 8 Octombrie, Comitetul Nobel i-a acordat lui Liu Xiaobo premiul Nobel pentru Pace pe 2010. Oficialii chinezi l-au numit in mod repetat pe Liu, care in prezent este condamnat la 11 ani de inchisoare pentru "inchitare la subminare", un criminal, iar premiul, un complot al vestului impotriva Chinei.

Cititi si: Gest fara precedent la Premiile Nobel

A reusit China sa boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace?

China: Mai multi apropiati ai laureatului Nobel pentru Pace au fost arestati


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.