Un scaun gol il va reprezenta pe dizidentul chinez Liu Xiaobo la ceremonia de inmanare a Premiului Nobel pentru Pace ce va avea loc la 10 decembrie, cu exceptia cazului in care sotia sa ar primi autorizatia de a se deplasa la Oslo, a declarat un alt dizident chinez refugiat in SUA.

Acest gest fara precedent va simboliza cu multa putere detentia in care este tinut intelectualul chinez care a fost condamnat in decembrie 2009 la 11 ani de inchisoare pentru activitati subversive, dupa ce a cerut public initierea de reforme democratice in China, a precizat dizidentul chinez Yang Jianli, relateaza Agerpres.

Yang Jianli, care a asigurat legatura dintre Comitetul Nobel si dizidenta chineza, va fi prezent la ceremonia de la Oslo si a precizat ca spera ca Liu Xia, sotia lui Liu Xiaobo, va primi autorizatia de a calatori in Norvegia pentru a primi premiul.

In absenta laureatului sau a unui membru apropiat al familiei, aceasta ar fi a doua oara in istoria premiilor Nobel cand prestigiosul premiu nu va fi inmanat fizic. Precedentul s-a produs in 1936, cand militantul antinazist Carl von Ossietzky nu a putut intra in posesia prmeiului, aflandu-se intr-un lagar de concentrare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.