Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a afirmat la un post de televiziune israelian, ca si-a luat "masuri de securitate suplimentare", in urma difuzarii a circa 400.000 de documete confidentiale despre razboiul din Irak.

"Nu ma tem pentru viata mea, dar a trebuit sa imi iau masuri de securitate suplimentare", a declarat Julian Assange, intervievat de Canalul doi al televiziunii private israeliene.

Conform postului de televiziune, interviul a avut loc "intr-un centru cultural musulman situat in centrul Londrei". Televiziunea a precizat de asemenea ca Julian Assange era insotit de garzi de corp, scrie MEDIAFAX.

"Ieri, fostul responsabil al consiliului general al CIA a afirmat ca, in opinia sa, Statele Unite incearca sa ma atace personal si fara indoiala si alte persoane pentru a le plasa sub jurisdictie americana, ceea ce corespunde unei precedente declaratii a Pentagonului",
a afirmat Assange, fara a oferi alte detalii.


Site-ul de informatii WikiLeaks a publicat vineri seara documente secrete americane privind razboiul din Irak, anuntate drept "scurgerea de documente militare confidentiale cea mai importanta din Istorie".

Este vorba despre aproximativ 400.000 de rapoarte de incidente, scrise intre ianuarie 2004 si sfarsitul lui 2009 de soldati americani, care arata in special ca armata americana nu ar fi "facut nimic" pentru a impiedica tortura comisa de fortele irakiene.

  • Conform acestor documente, cel putin 109.000 de persoane, dintre care 63 la suta civili, au fost ucise in Irak de la invadaraea tarii in martie 2003 si pana la sfarsitul lui 2009. Dintre cei 66.000 de morti civili, 15.000 de cazuri nu fusesera niciodata dezvaluite.

Documentele evidentiaza de asemenea "numeroase cazuri de crime de razboi, care par evidente din partea fortelor americane, precum uciderea deliberata a persoanelor care incercau sa se predea", afirma site-ul.

Intrebat de postul israelian despre beneficiile pe care le-ar putea obtine Osama ben Laden de pe urma publicarii acestor documente, Julian Assange s-a multumit sa spuna ca nu are "acces la gandurile lui Osama ben Laden". "Multi oameni vor ca adevarul sa iasa la suprafata, iar daca al-Qaida vrea, are dreptate", a adaugat el.

O companie de securitate romaneasca, implicata intr-un incident in Irak

Citeste si:
Julian Assange se căsătoreşte astăzi, în închisoare, cu fosta lui...
Julian Assange se căsătoreşte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.