Coalitia internationala a torturat prizonieri irakieni si a ignorat abuzurile comise de fortele irakiene, a afirmat vineri site-ul WikiLeaks, care a publicat aproape 400.000 de documente secrete ale armatei americane despre razboiul din Irak, relateaza AFP.

Dupa o saptamana de suspans, site-ul specializat in informatii secrete a inceput sa difuzeze, vineri seara, 391.831 de documente pe care le-a prezentat drept "cea mai mare scurgere de informatii militare secrete din istorie".

Documentele pun in evidenta "numeroase cazuri de crime de razboi care par evidente din partea fortelor americane, precum si uciderea deliberata a persoanelor care incercau sa se predea", acuza site-ul intr-un comunicat, transmite MEDIAFAX.

WikiLeaks evoca, de asemenea, comportamentul sodatilor americani care "arunca in aer cladiri intregi pentru ca o persoana inarmata se afla pe acoperis".

Documentele dezvaluie "peste 300 de cazuri de tortura si violente comise de fortele coalitiei asupra prizonierilor", adauga WikiLeaks, care a numarat peste 1.000 de abuzuri comise de fortele irakiene.

"Vorbim de cinci ori mai multi morti in Irak, o adevarata baie de sange in comparatie cu Afganistanul", a declarat pentru CNN fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, considerand ca "mesajul acestor dosare este puternic si poate face mai usor de inteles situatia din Afganistan".

AFP a consultat o parte din documente la Londra, inainte de difuzarea lor pe Internet. O mare parte din texte nu contin nume care ar putea pune in pericol persoane, a explicat WikiLeaks.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.