Dosarele publicate de WikiLeaks demonstreaza ca folosirea companiilor de securitate private a amplificat haosul in Irak, relateaza New York Times, in editia online de duminica, in care prezinta numeroase incidente in care au fost implicate acestea, inclusiv unul cu firma romaneasca Danubia Global.

Companiile de securitate private erau necesare la inceputul razboiului din Irak, deoarece nu erau suficienti soldati pe teren . In 2004, prezenta lor a devenit insa un simbol al alunecarii in haos a Irakului, cand patru agenti au fost ucisi la Fallujah, iar cadavrele lor au fost ciopartite si arse.

Aceste companii au fost implicate in numeroase abuzuri, fiind acuzate inclusiv de uciderea unor civili, relateaza cotidianul american, care prezinta cateva dintre incidentele redate in cele aproape 400.000 de documente publicate de site-ul WikiLeaks.

Multe companii par a nu avea simtul raspunderii, comenteaza New York Times. Astfel, angajatii unei companii romanesti denumite Danubia Global au ucis trei irakieni la Falluja in 2006, potrivit documentelor, iar ulterior a refuzat sa raspunda intrebarilor cu privire la incident, citand o politica a companiei de a nu oferi informatii anchetatorilor, transmite MEDIAFAX.

Masinile de teren usor de identificat si surprinzator de vulnerabile, conduse de agentii companiilor private de securitate au devenit un magnet pentru insurgenti, militii, irakieni nemultumiti sau pentru oricine altcineva care cauta o tinta. Astfel, in cei sase ani de razboi descrisi de aceste documente, au fost ucisi cel putin 175 de angajati ai companiilor de securitate, cel mai mare numar de victime fiind inregistrat in 2006, cu 53 de morti. Insurgentii si alti raufacatori au rapit cel putin 70 de angajati, dintre care multi au fost ucisi ulterior.

Aegis, o companie britanica de securitate are cel mai mare numar de angajati ucisi, respectiv peste 30. Majoritatea erau soferi irakieni, gardieni sau alti salariati.

Angajatii companiilor de securitate au fost implicati si in accidente rutiere cu decese multiple pe tot teritoriul Irakului, ca urmare a vitezei mari cu care conduceau pe drumuri proaste, unde o amenintare poate aparea in orice moment.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Amenintarile nu se refera doar la insurgenti, arata documentele. Agentii firmelor private de securitate erau adeseori atacati de fortele irakiene sau cele ale coalitiei, care, la vederea vehiculelor nemarcate care se apropiau cu viteza mare, trageau focuri de avertizare, in cel mai bun caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.