Potrivit AFP, oficiali militari si ministeriali s-au aratat joi sceptici, afirmand ca niciun indiciu concret nu sugereaza un viitor test nuclear.
Mai multi sateliti americani au detectat miscari de persoane si vehicule in zona unde Coreea de Nord a efectuat doua teste nucleare, in octombrie 2006 si mai 2009, scrie Chosun Ilbo, scrie MEDIAFAX.

"Miscari intense de persoane si vehicule au fost detectate recent la Punggye-ri", subliniaza cotidianul sud-coreean, citand o sursa guvernamentala anonima. De asemenea, Phenianul pare sa efectueze reparatii la tuneluri care au fost distruse in timpul celor doua teste precedente, a adaugat sursa, citata de ziar.

"Dar pare putin probabil ca (Nordul) va efectua (testul) curand. Ar fi nevoie de inca trei luni" pentru a termina pregatirile pentru un al treilea test, a adaugat sursa.

  • Niciun indiciu concret nu sugereaza un viitor test nuclear

Un purtator de cuvant al Statului Major Interarme a declarat ca nu dispune de niciun indiciu privind eventualele pregatiri. "Nu avem nicio dovada concreta care sa sustina articolul" din Chosun Ilbo, a declarat el, potrivit MEDIAFAX.

"Urmarim cu atentie orice evolutie privind echipamentele nucleare ale Coreei de Nord si impartim informatiile pe care le avem cu toate tarile vizate", a adaugat el.

Un oficial din Ministerul sud-coreean al Apararii, care a solicitat anonimatul, a declarat ca acest tip de miscari sunt observate frecvent si ca ele sunt fara indoiala rezultatul operatiunilor de mentenanta a echipamentelor din zona.

Phenianul a efectuat un prim test nuclear in octombrie 2006 si un al doilea in mai 2009 la Punggye-ri, in provincia Hamgyong de Nord, din nord-estul tarii. Al doilea test s-a desfasurat la o luna dupa ce tara s-a retras din negocierile multilaterale pe tema dosarului nuclear.

Aceste negocieri, la care sunt invitate China, cele doua Corei, Japonia, Rusia si Statele Unite, vizeaza sa determine regimul comunist nord-coreean sa renunte la ambitiile nucleare, in schimbul unui important sprijin in domeniul energetic.

Citeste si:
Biden spune că nu crede că Putin va folosi arma nucleară tactică:...
Biden spune că nu crede că...

China, singurul aliat major al Coreei de Nord, a cerut, la mijlocul lunii octombrie, reluarea negocierilor. Cotidianul Wall Street Journal, care citeaza surse americane si asiatice, a afirmat la inceputul lunii ca aceste negocieri s-ar putea relua in ianuarie 2011.

Perspectivele reluarii discutiilor s-au redus net, dupa torpilarea in martie 2010 a unei corvete sud-coreene, pe care o ancheta internationala a atribuit-o Phenianului. Coreea de Nord a negat in permanenta ca a fost implicata in acest incident soldat cu moartea a 46 de marinari sud-coreeni.

La sfarsitul lunii septembrie, Coreea de Nord, o tara cu unul dintre cele mai inchise regimuri din lume, si-a anuntat oficial programul de succesiune in cazul decesului liderului sau, Kim Jong-Il, in varsta de 68 de ani. Acesta va fi succedat de fiul sau cel mai mic, in varsta de 27 de ani, Kim Jong-Un.

Citeste si:
Președintele Vladimir Putin dorește ca Rusia și Coreea de Nord să...
Președintele Vladimir Putin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.