Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis liderului nord-coreean Kim Jong Un că cele două ţări îşi vor „extinde relaţiile bilaterale cuprinzătoare şi constructive prin eforturi comune", a informat luni presa de stat de la Phenian.

Președintele rus Vladimir Putin dorește ca Rusia și Coreea de Nord să își extindă relațiile bilaterale

Într-o scrisoare adresată liderului Kim Jong Un cu ocazia sărbătoririi zilei eliberării Coreei de Nord, preşedintele Putin a spus că legături bilaterale mai strânse ar fi în interesul ambelor ţări şi ar contribui la consolidarea securităţii şi a stabilităţii în peninsula coreeană şi în regiunea Asiei de Nord-Est, conform informaţiilor difuzate de agenţia nord-coreeană de presă KCNA.

De asemenea, liderul nord-coreean i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus în care îi comunică că prietenia ruso-coreeană a fost creată în cel de-al doilea război mondial odată cu victoria asupra Japoniei, care ocupase peninsula coreeană.

„Cooperarea strategică şi tactică, sprijinul şi solidaritatea" dintre cele două ţări a atins de atunci un nou nivel în eforturile comune de a se opune ameninţărilor şi provocărilor din partea forţelor militare ostile, a spus Kim în scrisoare sa. KCNA nu a identificat care ar fi aceste forţe ostile, dar, de obicei, acest termen se referă la Statele Unite şi aliaţii săi.

Kim Jong Un a prezis că această cooperare va creşte pe baza unui acord semnat în 2019, când s-a întâlnit cu preşedintele Putin. Coreea de Nord a recunoscut în iulie drept state independente cele două republici separatiste din estul Ucrainei susţinute de Rusia, iar oficialii au luat în discuţie perspectiva ca muncitori nord-coreeni să fie trimişi în aceste zone pentru a ajuta în domeniul construcţiilor sau ca forţă de muncă în alte sectoare.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Ucraina, care rezistă unei invazii ruse descrise de Moscova drept "operaţiune militară specială", a rupt imediat relaţiile cu regimul de la Phenian după această recunoaştere, notează Agerpres.

Zeci de țări au cerut retragerea imediată a trupelor rusești de la centrala nucleară ocupată Zaporojie

Zeci de ţări, precum şi UE, au cerut retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie din Ucraina. „Staţionarea personalului militar şi a armelor ruseşti la instalaţia nucleară este inacceptabilă'', se arată într-o declaraţie comună citată duminică de agenţia germană de presă DPA.

„Desfăşurarea de personal militar şi armament rusesc la instalaţia nucleară este inacceptabilă şi nu respectă principiile de siguranţă, securitate şi garanţii pe care toţi membrii AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) s-au angajat să le respecte'', a afirmat grupul de ţări într-o declaraţie comună.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

„Cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi tot personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale imediate şi din întreaga Ucraină, astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi poată relua responsabilităţile suverane în cadrul graniţelor Ucrainei recunoscute la nivel internaţional. Acest lucru va permite, de asemenea, AIEA să îşi desfăşoare verificările în conformitate cu obligaţiile de garanţii ale Ucrainei în condiţii de siguranţă şi securitate şi în timp util", se arată în declaraţie.

Războiul de agresiune neprovocat şi nejustificat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, o ţară suverană, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei ONU, se mai spune în document.

Citeste si:
Prima iubire nu se uită niciodată! Alex Delea a suferit enorm din...
Prima iubire nu se uită...

Declaraţia, datată 12 august 2022, a fost publicată în numele Australiei, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Canadei, Croaţiei, Ciprului, Republicii Cehe, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franţei, Georgiei, Germaniei, Greciei, Ungariei, Irlandei, Islandei, Italiei, Japoniei, Letoniei, Liechtensteinului, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Muntenegrului, Ţărilor de Jos, Noii Zeelande, Macedoniei de Nord, Norvegiei, Poloniei, Portugaliei, Republicii Coreea, Republicii Moldova, României, Slovaciei, Sloveniei, Spaniei, Suediei, Turciei, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Statelor Unite ale Americii, precum şi Uniunii Europene.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.