Cel de-al doilea miner scos miercuri din mina de la San Jose, Mario Sepulveda (foto), a vorbit, intr-o scurta declaratie, despre starea sa de spirit in timpul celor peste 68 de zile petrecute in suabteran, afirmand ca a luptat cu "Dumnezeu si cu Diavolul".

"Am fost cu Dumnezeu si cu Diavolul", a declarat Sepulveda, alaturi de sotie si cei doi copii, intr-un monolog de cateva minute, in fata unei camere de luat vederi, difuzat de televiziunea publica chiliana. "M-am luptat cu ei", a continuat el, citat de AFP.

"Am strans mana lui Dumnezeu. Era cea mai buna mana. Am stiut intotdeauna ca Dumnezeu ne va salva", a adaugat el.

Minerul, in varsta de 39 de ani, putin agitat, in mod vizibil emotionat si care vorbea fara intrerupere, a cerut, totodata, ca cei 33 sa nu fie tratati "ca artisti sau jurnalisti". "Vreau sa fiu tratat ca un miner", a subliniat acesta, potrivit MEDIAFAX.

"Vreau sa fiu tratat, in continuare, ca Mario Antonio Sepulveda, muncitor, miner. (...) Vreau sa continui sa muncesc, pentru ca eu cred ca m-am nascut pentru a muri sub jug. Si mandru de educatia mea", a spus Sepulveda.


Minerul a lansat un apel "la (efectuarea) unor schimbari in modul de lucru, care nu poate ramane asa cum este in prezent", a apreciat el, fara sa faca alte precizari.

Sepulveda si-a exprimat imensa multumire fata de salvatori, care, initial, au sapat timp de 17 zile, dar fara succes, dupa care i-au gasit pe cei 33 de mineri in viata, iar ulterior au lansat o operatiune de salvare logistica si medicala spectaculoasa.

"Ne-au salvat. Noi am pus (in aceasta salvare) din (tot) sufletul nostru de miner, pe noi insine, nebunie, experienta, dar profesionistii au pus restul", a declarat Sepulveda. "Este incredibil ca ne-au recuperat de la 700 de metri" adancime, a continuat el.

Minerul si-a incheiat monologul printr-o reflectie. "Viata m-a tratat cu duritate, dar am invatat din ea", a spus acesta.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Sepulveda, cel de al doilea miner salvat miercuri, la primele ore, este primul care a facut declaratii. El urma sa fie transferat, ulterior, cu un elicopter, la spitalul din Copiapo, la un sfert de ora de zbor, unde urmeaza sa fie supus, in urmatoarele 48 de ore, unor examene medicale complete.

Cititi si: [VIDEO] Minerii din Chile: Imagini din infern!

Unii dintre minerii din Chile se tem sa urce la suprafata cu o nacela


Galerie FOTO cu minerii salvati din subteran
(Credit foto: HUGO INFANTE/GOVERNMENT OF CHILE):

  • Florencio Avalos, 31 ani - primul miner salvat

  • Manuel Gonzalez, specialist in salvari din Codelco, primul care a fost coborat in subteran

  • Mario Sepulveda, 39 - al doilea miner salvat din mina San Jose

  • Juan Illanes, 51 - al treilea miner adus la suprafata cu nacela

  • Carlos Mamani, 23 - al patrulea miner salvat

  • Jimmy Sanchez, 19 - cel de-al cincilea miner adus la suprafata
Citeste si:
Protest al minerilor în subteranul unei mine de cupru din Bihor
Protest al minerilor în...

  • Osman Araya, 29 - al saselea miner salvat din subteran

  • Claudio Yañez, 34 - al optulea miner salvat

Mai multe poze cu minerii chilieni salvati gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.