Postul national chilian de televiziune a difuzat, joi seara, primele imagini cu grupul de 33 de mineri blocati in subteran de 21 de zile, in care acestia apar organizati, destinsi si vorbind despre felul in care s-au organizat la 700 de metri in subteran.

Postul public de televiziune, TVN, a difuzat scurte fragmente ale unei inregistrari video, cu o durata de 45 de minute. Inregistrarea a fost deja prezentata familiilor celor 33 de mineri, blocati, in urma unei alunecari de teren, la 5 august, in mina de cupru de la San Jose, in nordul tarii, potrivit declaratiilor unora dintre rudele minerilor, relateaza AFP, conform MEDIAFAX.

"Aici, avem totul bine organizat", afirma unul dintre mineri, pe jumatate dezbracat, neras, aratand in directia unui punct farmaceuic, in care afirma ca exista alcool, medicamente, deodorant, pasta de dinti.

"De aici, luam apa pentru (spalatul pe) dinti, pe fata"
, spune el aratand in directia unui bidon. El arata, ulterior, spre "un pahar pentru spalatul pe dinti", adaugand ca "ne asiguram nevoile de baza".

"Aici este coltul in care ne distram, unde organizam o intalnire zilnica, unde planificam (...). Aici ne rugam", continua minerul, deplasandu-se cativa metri.

"Este cantina noastra. Acolo, colegii nostri au facut tot posibilul si au inventat un domino", continua el, referindu-se la un joc, pe o masa. In spatele lui, se aud rasete.


Imaginile, destul de clare, surprind mai multi mineri care saluta, la trecerea camerei video.

Transmit "salutari familiei mele. Scoteti-ne repede de aici, va rugam", spune unul dintre ei.

Transmit "un salut intregii lumi, tuturor, dar mai ales celor care fac eforturi in vederea unei reusite" a operatiunilor de salvare, spune un altul.
Fragmentele difuzate surprind aproximativ 20 de barbati, dintre care o parte stau culcati, intr-un colt pentru relaxare.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Catre finalul inregistrarilor, minerii intoneaza imnul national.

Acestea sunt primele imagini ale grupului de mineri, filmate cu ajutorul unei camere miniaturale, care le-a fost trimisa cu una dintre sondele utilizate pentru aprovizionare, la primul contact cu salvatorii, duminica.

Operatiunile de salvare a celor 33 de barbati urmeaza sa dureze intre trei si patru luni, potrivit autoritatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.