Directorul serviciilor antiteroriste franceze, Bernard Squarcini, a apreciat ca riscul de comitere a unui atentat terorist in Franta "nu a fost niciodata atat de mare", iar principala amenintare este reprezentata de al-Qaida din Maghrebul islamic.

"Astazi ne aflam la acelasi nivel de amenintare ca si in 1995", an marcat de un val de atentate in Franta, a apreciat seful Directiei centrale de informatii interne, intr-un interviu publicat de Journal du dimanche, conform MEDIAFAX.

"Tinand cont de semnalele transmise de partenerii nostri externi si de observatiile noastre, exista motive obiective de ingrijorare. Amenintarea nu a fost niciodata atat de mare", a spus el.

Squarcini considera ca "in Franta, amenintarea este tripla: francezul convertit care devine radical si organizeaza singur o operatiune; al-Qaida din Maghrebul islamic (AQMI), care trimite un comando pentru a comite atentate in Franta si militantii francezi care pleaca in Afganistan sau in Yemen, ajung maine in Somalia si revin clandestin, caliti, pentru a-si continua lupta pe teritoriul francez".

"Ne asteptam sa avem atentate pe teritoriul nostru", a spus el, raspunzand unei intrebari legate de AQMI, pe care o considera "o franciza a retelei al-Qaida", care "incearca sa urmareasca aceleasi obiective" ca si aceasta. "Cu 15 ani in urma, cand am fost confruntati cu seria de atentate din 1995, amenintarea venea numai din estul Algeriei. Acum s-a extins considerabil", a afirmat Squarcini.

Sase membri ai AQMI au fost ucisi in iulie, intr-o operatiune in Mali, pentru eliberarea ostaticului francez Michel Germaneau. AQMI a anuntat ulterior ca l-a executat pe francez in data de 24 iulie, pentru a razbuna moartea militantilor sai, si a facut apel la represalii impotriva Frantei.

Squarcini a dezmintit insa existenta unui curent de radicalizare a musulmanilor in Franta. "Dintre cele sase milioane de musulmani din Franta, poate ca sunt 300 de persoane care pun probleme", a spus el.

Citeste si:
VIDEO Joe Biden, mesaj la 20 de ani de la atentatele din 11...
VIDEO Joe Biden, mesaj...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.