Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat ca aderarea la Spatiul Schengen presupune indeplinirea unor conditii strict tehnice, iar Romania doreste un tratament corect, chiar mai aspru decat cel aplicat statelor care au aderat anterior, in conditiile in care va fi frontiera de est a UE.

"Aderarea la Spatiul Schengen si oferirea dreptului cetatenilor romani de a circula liber in spatiul Schengen este mai mult decat un angajament, este o datorie morala fata de cetatenii romani", a spus Blaga, miercuri, la reuniunea anuala a diplomatilor romani, informeaza MEDIAFAX.

El a spus ca pentru indeplinirea conditionalitatilor tehnice necesare aderarii la Schengen au fost facute investitii de peste un miliard de euro, din care o mare parte din fonduri europene.



"Pentru aderarea la Spatiul Schengen trebuie parcurse anumite etape si am trecut cu bine 6 din 7 misiuni de evaluare. Principala concluzie a celor sase rapoarte este ca Romania a ajuns intr-un stadiu avansat al pregatirilor si este in cea mai mare masura pregatita sa adere",
a spus Blaga.

El a adaugat ca va trebui facuta si o reevaluare a unui raport.

"Singurul raport care presupune o reevaluare este cel al frontierelor terestre", a spus Blaga. El s-a referit in acest context la terminalele aeroporturilor din Bucuresti si Timisoara.

Ministrul a mai apreciat ca a fost o masura gresita in 2008 decizia de a construi un nou terminal la Otopeni, dar ca spera ca acesta va fi gata la 1 noiembrie pentru ca vizita de evaluare va fi pe 15-16 noiembrie.

"Fiecare raport de evaluare a continut si recomandari referitoare la ce mai trebuie facut"
, a spus Blaga. El a adaugat insa ca in multe cazuri Romania a fost data si ca "exemplu de bune practici", mentionand pregatirile in privinta frontierei maritime, "una dintre cel mai bine puse la punct prin implementarea Somar".

Ministrul a mentionat si ca stabilirea unei legaturi intre subiecte precum problematica romilor si aderarea la Spatiul Schengen nu este corecta, deoarece criteriile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca in acest sens sunt strict tehnice.

Citeste si:
Consiliul Secuiesc solicită țărilor UE să nu primească România în...
Consiliul Naţional Secuiesc...

"Si aceste conditii vor fi indeplinite de Romania. Nu dorim decat un tratament corect, ba chiar, fara a fi lipsit de modestie, mai aspru decat cel aplicat statelor care au aderat in ultimul val", a spus Blaga, adaugand ca responsabilitatea Romaniei va fi de securizare a frontierei estice a unui spatiu de 500 de milioane de cetateni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.