Negocierile de pace directe intre israelieni si palestinieni se vor relua la 2 septembrie, la Washington, in prezenta presedintelui egiptean si a regelui Iordaniei, si s-ar putea incheia "intr-un an", a anuntat vineri secretarul american de Stat, Hillary Clinton, citata de AFP.

Negocierile de pace dintre cele doua parti au fost suspendate in 2009, in urma ofensivei israeliene asupra Fasiei Gaza (27 decembrie 2008 - 18 ianuarie 2009). Discutiile se afla in impas din cauza problemei colonizarii israeliene in Cisiordania. Palestinienii cer intreruperea totala a colonizarii pentru a reveni la masa negocierilor, dar Israelul a respins pana in prezent aceasta solicitare, transmite MEDIAFAX.

"Premierul (Benjamin) Netanyahu primeste favorabil invitatia Statelor Unite de a incepe negocieri directe fara conditii prealabile", a declarat el intr-un comunicat, precizand ca a "cerut negocieri directe de 18 luni".

Netanyahu a respins anterior cererea palestiniana privind prelungirea suspendarii temporare a colonizarii in Cisiordania ocupata ca o conditie pentru reluarea negocierilor directe.

"El este multumit de clarificarea americana privind discutii fara conditii prealabile", continua textul, adaugand ca "Israelul vrea negocieri globale si serioase".

"Ajungerea la un acord este o provocare dificila dar posibila. Vom sosi la aceste negocieri cu veritabila dorinta de a ajunge la un acord de pace intre cele doua popoare, care va proteja interesele securitatii nationale a Israelului", adauga textul.

Ministrul Apararii, Ehud Barak, a declarat ca "Israelul vrea pace si securitate". "Cele doua parti vor trebui sa ia decizii curajoase pentru a ajunge la un acord", a adaugat el, intr-un comunicat.

De partea palestiniana, Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), a anuntat, in urma unei reuniuni a comitetului sau executiv sub presedintia lui Mahmoud Abbas, la Ramallah, in Cisiordania, ca accepta reluarea negocierilor de pace directe.

Scandal pe Facebook: Militarii pozand cu prizonieri

Citeste si:
Zelenski: „Suntem pregătiţi pentru o pace corectă şi justă”
Zelenski: „Suntem pregătiţi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.